zaterdag, 7. juni 2008 - 20:24

Hamilton pakt in slotfase de pole position van Kubica af in Canada

Lewis Hamilton heeft de pole position voor de Grand Prix van Canada veroverd. Op het semi-stratencircuit van Gilles Villeneuve was de Brit de coureurs Kubica en Raikkonen te snel af. Vettel nam geen deel aan de kwalificatie door een crash in de derde vrije training.

Terwijl het bericht binnenkomt dat Vettel niet zal deelnemen aan de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada gaat het licht op groen in Montréal. Het eerste kwalificatiedeel wordt geopend door Sutil. Piquet Jr., de Renault-coureur die zwaar onder druk staat, wil wat meer ervaring krijgen op de baan in Montréal en besluit al snel het voorbeeld van de Duitser te volgen. Glock komt kort daarna ook de baan op. De eerste snelle tijd is voor de Toyota-coureur.

De toppers Raikkonen en Hamilton komen al vroeg in de sessie op de baan. Williams-coureur Nakajima laat zich na een kwartier vooraan zien. Omdat Vettel niet meedoet zullen er in de eerste sessie slechts vier coureurs afvallen. Met nog tien minuten te gaan staan Rosberg, Webber, Heidfeld en Kubica in de gevarenzone. Echter hebben deze coureurs nog niet veel snelle ronden neergezet. Hamilton gaat naar de snelste tijd, op het circuit waar hij vorig jaar voor het eerst een pole position pakte, en voor het eerst zegevierde in een Grand Prix.

Red Bull Racing-coureur Webber schiet naar de zesde tijd met Massa, Alonso, Raikkonen, Kovalainen en Hamilton voor hem. Opnieuw gaat het niet goed met Button te Montréal. De Brit staat laatste, met uitzondering van Vettel. Bourdais, Sutil en Fisichella lijken eveneens af te gaan vallen met nog drie minuten te gaan. In de slotfase spint Trulli nog in bocht 1. De Italiaanse Toyota-coureur stuurde te wild in. Fisichella doet hetzelfde en haalt het niet om zijn tijd te verbeteren. Button, Fisichella, Sutil en Bourdais zijn samen met de niet deelnemende Vettel de eerste afvallers. Hamilton sluit af als snelste met een 1:16.909.

Het tweede kwalificatiedeel gaat van start. De sessie wordt geopend door topcoureur Kovalainen. Veel coureurs wachten langer af om naar buiten te komen, in de vijftien minuten durende sessie. Met een 1:17.970 schiet Rosberg naar de voorlopig snelste positie, hij is daarmee een hele seconde sneller dan Kovalainen. Trulli spint voor de tweede keer in zijn Toyota. De Italiaan staat stil op een vervelend punt op het circuit even stil, maar vervolgt kort daarna zijn weg. Ook Alonso verremt zich in de eerste bocht en gaat kort door het gras. Hij is al de derde coureur die op hetzelfde punt zijn rempunt mist.

Massa schiet met nog zeven minuten te gaan naar de tweede positie, en is daarmee sneller dan zijn teamgenoot. Heidfeld, rijdend op de harde band weet zich voorlopig nog niet binnen de top tien te kwalificeren, hij noteert een elfde tijd.

Als er nog vijf minuten te kwalificeren zijn in de tweede kwalificatiesessie staan de coureurs Nakajima, Piquet Jr., Trulli, Coulthard en Heidfeld er niet goed voor. De coureurs doen een laatste geplande pitstop en gaan voor een ultieme poging om in de top tien te komen. Barrichello is daar voorlopig een verrassing. Ook Alonso staat er goed bij met een vierde positie.

De vlag valt en Webber schiet naar de vierde tijd. Heidfeld schiet naar de achtste tijd. Williams-coureur Nakajima verbetert zijn tijd niet. Piquet Jr. redt het ook niet, de Braziliaan valt tegen en eindigt als vijftiende. Trulli heeft het ook niet gehaald, mede door een derde spin op zaterdag. Webber spint nog in zijn laatste snelle ronde, hij beschadigt zijn bolide en zal waarschijnlijk niet meedoen aan de top tien-kwalificatie. Andere officiele uitvallers zijn buiten Piquet Jr., Trulli, Coulthard, Nakajima en Glock.

De top tien-kwalificatie gaat verder met de teams van McLaren, Ferrari, BMW Sauber en Alonso, Rosberg, Barrichello en wellicht Webber. De McLarens en Ferrari gaan meteen naar buiten voor de tien minuten durende sessie. Ook Rosberg en Honda-coureur Barrichello volgen snel. Kovalainen verremt zich bij het insturen van de eerste knik, de coureur had zijn bolide echter niet op de baan. Hamilton opent met een 1:18.721, Massa en Raikkonen staan daar direct achter. Alonso schiet knap naar een tweede positie met nog vijf minuten te kwalificeren in Montréal.

Webber zal niet in actie komen, de Red Bull Racing-coureur staat met zijn bolide nog steeds in de pitbox. Barrichello heeft nog geen snelle tijd neergezet en besluit niet verder te gaan. Kubica en de andere toppers maken hun laatste pitstop met nog twee minuten te gaan. Massa laat veel liggen in de laatste sector en moet het doen met een voorlopig vijfde tijd. Raikkonen lijkt echter wel sneller, net als Kubica. In zijn laatste ronde pakt Kubica de aller-snelste tijd. Hamilton is echter nog snel onderweg. De McLaren-coureur pakt vier tienden, maar verremt zich even. Het lijkt hem niet te deren, de Brit rijdt een supersnelle ronde. Met een 1:17.886 pakt Hamilton de pole position.

Opnieuw boekt Kubica een ijzersterk resultaat met een tweede startpositie, waarmee hij Raikkonen te snel af was. Op de vierde en vijfde positie starten morgen Alonso en Rosberg. Massa en Kovalainen vallen ietwat tegen op de zesde en zevende positie. Heidfeld kan niet tippen aan de snelhied van zijn teamgenoot en start morgen als achtste. Heidfeld staat al met 7 tegen 0 achter tegen zijn snellere teamgenoot Kubica. Barrichello en Webber completeren morgen de top tien.

Morgen start de race om 19.00 uur Nederlandse tijd.
Categorie:
Tag(s):