zondag, 7. september 2008 - 16:01

Hamilton sterkst in spannende finale op Spa-Francorchamps

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van België gewonnen voor Felipe Massa en Nick Heidfeld. De race, die lange tijd een prooi leek te worden voor Kimi Raikkonen, werd in de slotfase pas echt spannend. De Finse wereldkampioen werd echter in de slotfase verslagen door Hamilton en de regen en haalde de eindstreep niet. Beide Scuderia Toro Rosso-coureurs scoorden punten en ook Fernando Alonso reed voor Renault een sterke race op Spa-Francorchamps.

Onder droge omstandigheden rollen de coureurs naar hun startposities op circuit Spa-Francorchamps. Het asfalt is nog nat, maar regen valt er nog niet. De coureurs maken zich op voor een 44 ronden durende race. Iedereen komt goed weg van zijn startplaats voor de opwarmronde.

Iedereen komt goed weg bij de start, maar Kovalainen valt ver terug na de eerste bocht. De Ferrari’s liggen op plaats twee en drie. Bourdais is doorgeschoten naar de vijfde plaats en ook Piquet Jr. heeft een goede start gehad. Hamilton rijdt weg aan kop. Trulli is inmiddels gespind in de Bus Stop-chicane en besluit brutaal de baan terug op te rijden, wat bijna tot een botsing leidt.

Een ronde later neemt Raikkonen de leiding over in de wedstrijd van Hamilton door hem op topsnelheid in te halen op het lange rechte stuk. De Fin loopt weg bij Hamilton, terwijl Massa de druk op Hamilton opvoert. Alonso ligt inmiddels op de vierde plaats en noteert de snelste raceronde. Daarachter liggen Bourdais, Webber, Kubica en Piquet Jr.

Via de buitenkant in Blanchimont haalt Kovalainen Piquet Jr. in voor plaats acht. Ondertussen komt Hamilton dichterbij aan Raikkonen, Massa haakt af met vijf seconden achterstand. Vettel passeert Piquet Jr. voor de tiende plaats. De Braziliaan mist de apex van de bocht. Kovalainen gaat Kubica voorbij op het lange rechte stuk. De Fin heeft nu de zevende positie in handen.

Als er tien ronden gereden zijn ligt Raikkonen nog aan de leiding, Hamilton volgt kort daarachter. Massa ligt derde, gevolgd door Alonso, Bourdais, Webber, Kovalainen en Kubica. Kovalainen wil bij het aanremmen van de Bus Stop-chicane Webber inhalen, maar zijn actie is ietwat overmoedig waardoor hij Webber in de rondte tikt. Kovalainen rijdt door maar wordt ingehaald door Kubica en Webber verliest wat posities.

In ronde elf komt Hamilton al binnen voor zijn pitstop, hij valt terug tot achter Kovalainen. Ondertussen krijgt Kovalainen een drive-through penalty door het aantikken van Webber. Een ronde later dan Hamilton komt Raikkonen binnen voor zijn pitstop, de leiding is nu in handen van Massa. Het maakt duidelijk dat Hamilton veel verloren heeft met zijn pitstop. In ronde dertien maakt Massa zijn pitstop en Alonso komt ook binnen. Kovalainen maakt ook zijn pitstop maar moet nog zijn straf inlossen.

Leider in de race is weer Raikkonen, gevolgd door Bourdais en Kubica die nog een pitstop moeten maken. Piquet Jr. maakt een remfout en valt uit in de bocht Fagnes, de Braziliaan komt in aanraking met de bandenstapels en is ongedeerd. Piquet Jr. is de eerste uitvaller van de race. Ondertussen maken Bourdais en Kubica hun pitstop tegelijkertijd. De Fransman stopt later, maar komt eerder dan de Pool en terug de baan op.

In het achterveld vecht Kovalainen met Button en Coulthard om plaats dertien. Vettel maakt zijn pitstop vanaf de vierde positie terwijl Raikkonen nog aan de leiding gaat. Daarachter ligt Hamilton op ruim vijf seconden. Heidfeld haalt inmiddels landgenoot Glock in het einde van het rechte stuk. De BMW-coureur gunt Glock bijna geen ruimte voor het insturen van de bocht.

Inmiddels is Barrichello de tweede officiële uitvaller: de Honda-coureur besluit zijn bolide te parkeren in de pitbox. De donkere wolken zijn inmiddels verdwenen en het lijkt een droge race te blijven. Raikkonen ligt nog steeds aan de leiding, gevolgd door Hamilton, Massa en Alonso. Kubica, Bourdais, Vettel en Heidfeld liggen op koers voor WK-punten.

Raikkonen maakt zijn tweede pitstop in ronde 25, Hamilton volgt meteen. Massa is de nieuwe leider in de race. Beide coureurs rijden nu op de harde band. Intussen komt het bericht binnen dat binnen 20 minuten regen wordt verwacht. Er is dan nog een half uur te racen. Glock en Rosberg maken hun pitstops.

Met nog achttien ronden te racen besluit Ferrari-coureur Massa nog niet zijn pitstop te maken. Alonso doet dat wel. De Spanjaard maakt een prima pitstop. Massa’s teamcrew staat inmiddels klaar en de Braziliaan komt een ronde later wel binnen uit leidende positie. Hij valt terug naar plaats drie. Kovalainen passeert Webber wederom op topsnelheid in de strijd om plaats tien.

Hamilton sluit aan bij Raikkonen en ook Massa kruipt richting de staart van Hamilton. De drie leiders rijden binnen vijf seconden van elkaar. Bourdais komt vanaf plaats vier binnen voor zijn pitstop en veel coureurs die nog een stop moeten maken passeren. Kubica komt naar binnen en ook Vettel klapt mee. Het brengt Alonso naar plaats vier. Kubica heeft problemen met de tankinstallatie, hij beleeft een slechte pitstop en Vettel en zijn teamgenoot Heidfeld passeren hem.

Met nog negen ronden te racen ligt Raikkonen nog steeds aan de leiding, op twee seconden van Hamilton. Massa volgt op vijf seconden. Het water uit de hemel is nog steeds niet gevallen. De donkere wolken pakken zich samen boven Spa-Francorchamps. Met nog vijf ronden te gaan lijkt Raikkonen de onverwachte winnaar te worden van de Belgische Grand Prix. Hamilton komt echter steeds dichterbij.

Met slechts drie ronden te gaan begint het te regenen in Spa-Francorchamps. Overal op het circuit vallen de druppels. Hamilton komt dichterbij aan Raikkonen. Hamilton neemt in La Source de leiding over van Raikkonen. Het wordt twee ronden afzien voor de twee coureurs. Nakajima spint, komt terug de baan op en hindert Hamilton. Raikkonen pakt de leiding terug, maar de Fin accelereert te hard uit en spint. Hamilton neemt opnieuw de leiding over. Dan vergooit Raikkonen zijn race, pusht te hard en ramt zijn Ferrari vlak voor de Bus Stop-chicane in de vangrail. Massa behoudt wel de rust en pakt de tweede plaats. In de laatste ronden heeft Hamilton extreem veel moeite zijn wagen opde baan te houden. Alonso heeft zijn pitstop gemaakt en kiest voor intermediate-banden.

Het is de allerlaatste ronde en de winst voor Hamilton lijkt een zekerheid. Hij moet het echter enorm langzaamaan doen. Bourdais is inmiddels derde door de pitstop van Alonso. Hamilton wint de Grand Prix van België, waarbij hij nog bijna in de laatste bocht zijn race vergooit. Massa wordt tweede. Heidfeld wordt op intermediates in de allerlaatste ronde derde, waarbij hij Vettel, Kubica en Bourdais passeerde. Achter Heidfeld delen Alonso, Vettel, Kubica, Bourdais en Glock de punten.
Categorie:
Tag(s):