zondag, 20. juli 2008 - 16:18

Hamilton wint Duitse Grand Prix, Piquet Jr. op het podium

Lewis Hamilton heeft zojuist de Grand Prix van Duitsland op het circuit van Hockenheim gewonnen. De Brit was sneller dan de verrassing van het weekend, Nelson Piquet junior, die door een gelukkige pitstopstrategie tweede werd. Ook Felipe Massa haalde voor Ferrari het podium. De overige punten werden verdeeld onder Heidfeld, Kovalainen, Raikkonen, Kubica en Vettel.

Op een vrij winderig maar droog circuit bereiden de coureurs zich voor op 67 ronden Hockenheimring. De opwarmronde gaat van start en Massa schiet van zijn plaats, iedereen komt goed van zijn positie. De coureurs rollen na een volledige ronde terug naar hun startpositie. De lichten gaan aan.

Als de rode lichten uit gaan gaat de race van start. Massa heeft een goede start die de tweede plek behoudt, Kovalainen plaatst meteen een aanval. Kubica gaat naar de vierde positie. Bij de eerste doorkomt leidt Hamilton, Massa volgt en Kovalainen ligt daarachter. Kubica, Trulli en Alonso vechten om plaats vier. Barrichello vecht in de achterhoede met Nakajima en wint dat gevecht.

Vooraan loopt Hamilton weg bij Massa. De Brit zet met een 1:17.508 de snelste raceronde en ligt drie seconden voor op de Braziliaan. Alonso plaatst een aanval op Kubica en deze mislukt, de Spanjaard neemt veel risico waardoor Raikkonen aansluit en passeert voor plaats zes. In de achterhoede is Sutil inmiddels gespint, hij ligt laatste.

De Trulli-trein is wederom een feit, achter de Italiaan liggen Raikkonen, Alonso, Vettel en Webber binnen twee seconden. Vooraan is Hamilton ontketend, hij brengt de voorlopig snelste raceronde naar een 1:16.420. Vettel ligt nog steeds op de achtste positie, Alonso rijdt voor hem. Zijn toekomstige teamgenoot Webber ligt achter hem.

In ronde dertien breidt Hamilton zijn voorsprong uit tot 9,5 seconden ten opzichte van Massa, Kovalainen volgt op ruim vijf seconden. Kubica, Trulli en Raikkonen volgen op respectabele achterstand.

In ronde zeventien maakt Hamilton als eerste zijn pitstop, ook BMW staat klaar. Massa gaat aan de leiding van de race, Kubica komt binnen. Hamilton komt vlak achter Trulli terug. Hamilton plaatst meteen de aanval. Trulli gaat echter zijn pitstop maken, ook Alonso komt binnen. Vettel gaat hierdoor naar plaats vijf. Heidfeld gaat naar de achtste positie. Alonso en Trulli maken prima pitstops.

Massa maakt zijn pitstop in ronde twintig, hij wisselt naar de zachte band. De Ferrari-coureur komt achter Vettel terecht, maar voor Webber. Kovalainen maakt zijn pitstop een ronde later, de Fin valt terug tot achter Glock op plaats zeven.

Raikkonen maakt vanaf de derde positie zijn pitstop in ronde tweeëntwintig. De Fin beleeft een prima pitstop. Coulthard is door zijn pitstop terugvallen tot de negentiende positie. De zes mannen voor hem moeten echter nog een pitstop maken. Teamgenoot Webber komt ook binnen. Tot op heden zijn er geen uitvallers. Hamilton leidt nog steeds de race met meer dan tien seconden.

Vanaf positie vijf komt Heidfeld binnen in ronde zevenentwintig, alleen Glock, Barrichello, Piquet Jr., Fisichella en Nakajima hebben nog niet gestopt. De eerstgenoemde ligt derde voor het team van Toyota. Glock komt binnen in ronde achtentwintig, hij komt terug voor Alonso en Vettel en terecht. Vettel haalt Glock meteen in en ook Alonso dringt aan bij de Duitse Toyota-coureur.

Hamilton gaat nog steeds ongenaakbaar aan de leiding, Massa en Kovalainen rijden op een podiumpositie. Daarachter strijden Kubica en Raikkonen om plaats vier. Trulli, Vettel en Glock rijden op puntenposities. De laatstgenoemde kent op de helft van de race een harde crash, doordat de Duitser te hard over de kerbstone rijdt breekt zijn rechterachterwiel af. Bij het opkomen van het rechte stuk klapt de Duitser hard achterwaarts in de muur. De Safety-car komt naar buiten. De Toyota-coureur wordt uit de auto gehaald. Er zijn dan nog 31 ronden te racen.

Door de Safety-car situatie is Hamilton zijn voorsprong kwijt, Massa en Kovalainen en de rest van het veld sluiten aan. De pitstraat gaat open en veel coureurs besluiten binnen te komen: Massa, Kovalainen, Raikkonen, het team van Red Bull Racing en van Scuderia Toro Rosso en Alonso komen binnen. Raikkonen kent geen goede pitstop en hij verliest veel posities. Hamilton en Piquet Jr. blijven buiten, terwijl Alonso door Vettel buiten de witte lijn wordt geduwd. Webber’s bolide rookt hevig na het maken van zijn pitstop. De Australiër blijft doorrijden achter de Safety-car.

De nieuwe situatie is als volgt: Hamilton leidt, Heidfeld, Piquet Jr. en Massa volgen. Kubica en Kovalainen liggen op positie vijf en zes. Webber valt uit. De race wordt herstart, Hamilton behoudt de leiding. Er zijn nog zesentwintig ronden te racen. Kovalainen haalt op fenomenale wijze Kubica in, de Fin gaat buiten langs voorbij aan de Pool. Alonso valt aan bij Vettel, Raikkonen en Rosberg profiteren. De Spanjaard valt ver terug. Raikkonen pakt een ronde later meteen Vettel. Trulli is de volgende. De Fin rukt op naar plaats zeven. In de achterhoede tikt Barrichello Coulthard aan. De Braziliaan verliest zijn voorvleugel. Beide coureurs kunnen verder.

Hamilton maakt met nog achttien ronden te gaan zijn pitstop, hij komt achter Kovalainen terecht op positie vijf. Heidfeld gaat aan de leiding van de race. Intussen is Barrichello toch uitgevallen. Kovalainen laat Hamilton voorbij in de haarspeldbocht. Heidfeld maakt zijn pitstop, en valt terug tot positie vijf, het brengt Piquet Jr. aan de leiding, Massa rijdt daar twee seconden achter. Hamilton jaagt op de Braziliaan.

Hamilton is veel sneller dan Massa en komt steeds dichterbij. Raikkonen jaagt daarachter op Kubica. Het gevecht om plaats twee is heftiger: Massa heeft slechts een halve seconde voorsprong op Hamilton. Hamilton passeert Massa in de haarspeldbocht, de Brit dook aan de binnenkant en passeerde hem eenvoudig. Heidfeld nadert tot dicht achter Massa.

Piquet Jr. blijft aan de leiding van de race, Hamilton nadert echter snel. In ronde acht pakt Hamilton de leiding terug in de haarspeldbocht. Raikkonen passeert Kubica. Met slechts zes ronden te gaan wordt duidelijk dat Piquet Jr. niet meer hoeft te stoppen, Massa probeert de druk op hem op te voeren. De Braziliaan staat echter onder druk van thuisrijder Heidfeld.

Met nog één ronde te racen leidt Hamilton de race en lijkt te gaan winnen. Piquet Jr. behoudt zijn tweede positie en ook Massa pakt een podiumpositie. Heidfeld pakt de vierde positie voor Kovalainen. Raikkonen, Kubica en Vettel pakken de laatste punten. Trulli eindigt op plaats negen en pakt dus geen punten voor Toyota. Alonso eindigt op een teleurstellende elfde positie.
Categorie:
Tag(s):