zondag, 25. mei 2008 - 16:13

Hamilton wint spectaculaire Grand Prix van Monaco

Lewis Hamilton is de grote winnaar van het weekend geworden, de coureur was sneller dan Kubica en Massa. Raikkonen blunderde opzichtig in de op tijd afgevlagde race in Monaco en ontnam Sutil een vrijwel zekere vierde positie. Vettel en Barrichello scoorden eveneens punten in het wisselvallige en regenachtige Monaco.

Ondanks de sterke dreiging van een officiële regenrace start de warm-up ronde in Monaco slechts vanaf een deels natte baan, waarbij slechts enkele druppels uit de hemelvallen. In de beginfase van de race zal het niet heftig gaan regenen, zoals bijvoorbeeld tijdens de Europese Grand Prix van vorig jaar.

Het hele veld van de coureurs staat op de intermediate-band. De warm-up ronde gaat van start. Kovalainen blijft staan en heeft pech. De Fin zal vanaf de laatste positie moeten starten. Een goede eindklassering blijkt geen haalbare kaart voor de Fin.

Kovalainen zal vanuit de pitstraat starten. De rode lichten gaan uit. Hamilton schiet meteen naar de tweede plaats als het harder begint te regenen. Alle coureurs komen goed door de eerste bochten. Massa blijft op de eerste positie rijden en Raikkonen lijkt zich niet lekker te voelen in de Ferrari. Rosberg beschadigt zijn vleugel op de achterkant van Alonso. De Williams-coureur moet een pitstop maken maar besluit door te rijden. Bij Button gebeurt hetzelfde en hij wisselt wel van voorvleugel.

Massa, Hamilton en Raikkonen lopen langzamerhand weg bij BMW Sauber. Het gat is al ruim vijf seconden. Rosberg rijdt ondertussen met een gebroken voorvleugel door op de baan, hij blijft redelijke rondetijden rijden. Twee ronden later komt de Duitser wel binnen voor een nieuwe voorvleugel.

De Toyota’s hebben een goede start gemaakt, Trulli en Glock rijden beide in de punten na drie minuten racen. Glock rijdt eveneens zonder voorvleugel gewoon door in Monaco. Glock spinde bij het opkomen van het rechte stuk, hij besluit te wisselen naar de regenband. Alleen Piquet Jr. rijdt ook op deze band.

Na vijf ronden te hebben geracet is duidelijk dat Massa en Hamilton zich goed voelen in de regen. Beide coureurs rijden weg bij de rest van het veld. Ook Heidfeld heeft een enorme sprong naar voren gemaakt, hij rijdt op plaats zeven na gestart te zijn vanaf plaats dertien.

Hamilton beleeft een touché met de vangrail bij Tabac en heeft geluk dat het vlak bij de pitstraat gebeurt, de Brit maakt meteen een pitstop. Raikkonen schiet door naar de tweede positie, maar Kubica is goed onderweg en haakt achter de Fin aan.

Alonso rijdt eveneens rond met schade op de baan. Bij insturen Casino slaat de Spanjaard tegen de vangrail. De velg is kapot en hij moet terug naar de pitbox. Coulthard spint en stuurt zijn auto in de vangrail op dezelfde plek als waar Alonso dat deed. Luttele seconden later zit Bourdais met zijn voorvleugel in de achterkant van Coulthard. De safety-car komt naar buiten en de auto’s worden weg getakeld.

Ondertussen komen de berichten binnen dat de safety-car naar binnen komt en dat Raikkonen onderzocht wordt door de stewards. Verdacht wordt door Trulli en Alonso onder rood de pitstraat zijn uitgereden. De race gaat weer van start. Massa, Raikkonen, Kubica en Hamilton racen vooraan verder. Raikkonen krijgt een drive-through penalty vanwege het feit dat zijn banden niet op tijd waren bevestigt aan de bolide. De Fin moet binnen drie ronden zijn straf voldoen, hij rijdt nog twee ronden door.

In ronde twaalf vind er een fantastisch gevecht plaats tussen Alonso en Heidfeld. Raikkonen lost zijn straf in en verliest niet veel, hij komt direct achter Hamilton terecht. Alonso doet een ultieme poging , de Spanjaard is te gretig en tikt Heidfeld in de rondte. Heidfeld en Alonso staan even stil in de Grand Hotelhaarspeldbocht en het veroorzaakt kortstondig een file in de race. Alonso komt wederom naar binnen bij zijn team, net als Rosberg. Alle coureurs vervolgen hun race.

Vooraan maakt Massa een fout, de coureur verremt zich in Ste. Devote. Kubica neemt de leiding over van de Ferrari-coureur. Sutil rijdt op een knappe zevende positie en lijkt ook Heidfeld in te kunnen halen, die een lekke band heeft. Heidfeld maakt een pitstop en gaat naar de intermediate-band. Teamgenoot Kubica zet vooraan in de race de snelste ronde neer.

Inmiddels is het gestopt met regenen, na twintig minuten regen is Rosberg de snelste coureur op de baan met de intermediate-band. Kubica blijft vooraan onder druk staan van Massa. Daarachter rijdt Hamilton, met Raikkonen daarachter. Webber rijdt ruim een halve minuut achter de Fin op plaats vijf. Achter de Red Bull Racing-coureur rijdt Sutil een knappe race. Fisichella doet het aanzienlijk slechter met een vijftiende positie.

In ronde vierentwintig maakt Piquet Jr. de zoveelste fout in de race en Kovalainen gaat aan hem voorbij in de strijd om plaats elf. De leider in de race komt een ronde later naar binnen, Kubica tankt benzine en neemt andere intermediate-banden. Raikkonen rijdt zijn voorvleugel los als hij ziet dat Kubica de pitstraat uit komt, de Fin liet zich teveel onder druk zetten. Raikkonen valt terug tot achter Sutil, op plaats zes. Massa, de nieuwe leider in de race, haalt de eerste achterblijven in na achtentwintig ronden racen. Hij maakt zijn pitstop in ronde drieëndertig. Hij komt terug voor Kubica.

De race telt pas twee uitvallers, het zijn Coutlhard en Bourdais. Heidfeld kent een slechte race en rijdt door pech op de laatste positie, Rosberg en Alonso rijden eveneens door pech daarachter. Sutil brengt de snelste raceronde naar een 1:29.292.

Glock spint onder druk van Button en beschadigt de achterzijde van zijn bolide vlak voor de haarspeldbocht. Fisichella stopt het ondertussen mee, het jubileumweekend eindigt in een deceptie. Rosberg zet zijn opmars voort en rijdt inmiddels elfde. Hij zal Piquet Jr. moeten verschalken om nog kans te maken op punten.

Ondertussen komt het bericht binnen dat er binnen vijf minuten regen valt. Alonso gaat echter op de droogweer band verder. Rosberg schiet naar de tiende positie door Piquet Jr. in te halen. Sutil rijdt al achtenveertig ronden op de baan en heeft nog geen pitstop gemaakt. Leider in de race is Hamilton, daarachter rijden Massa en Kubica. Ook Webber neemt een risicovol besluit doordat hij op de droogweer band gaat rijden.

Piquet Jr. valt uit. Hij verremt zich aan het einde van het rechte stuk. De Braziliaan baalt hevig en slaat op zijn stuur. Ondertussen is Kubica Massa aan het binnenhalen. De Pool komt met rasse schreden dichterbij aan de Ferrari-coureur en het lijkt niet lang te duren voordat de BMW Sauber-coureur aan hem voorbij gaat. Hamilton loopt vooraan weg bij Massa. Kubica komt binnen en ook Sutil volgt. Ook Hamilton maakt zijn pitstop. De regen is nog steeds niet gevallen in Monaco nadat deze was voorspeld voor de laatste twintig ronden.

Hamilton blijft aan de leiding rijden, Massa rijd er twintig seconden achter direct gevolgd door Kubica. Button spint inmiddels doordat Kovalainen hem aantikt bij het uitkomen van de tunnel,beide coureurs kunnen door. Massa brengt zijn bolide naar de pitbox, de Braziliaan blijft voor de Pool rijden maar hij maakt echter een fout bij uitrijden van de pitstraat. De BMW Sauber-coureur kan er gemakkelijk voorbij.

De snelste ronden gaan met gemiddeld twee seconden naar beneden. Kovalainen brengt hem naar een 1:22.648. Door de pitstop van Raikkonen schiet Sutil naar de vierde positie, die de race uit lijkt et kunnen rijden. De coureurs moeten nog 25 minuten racen omdat zij het aantal ronden van 78 stuks niet gaan halen.

Rosberg is hard gecrasht bij het uitkomen van Tabac. De safety-car komt naar buiten. De bolide van Rosberg is zwaar beschadigt, gelukkig kan hij veilig uit de bolide stappen. De coureur stuiterde hard over de kerbstones en werd gelanceerd waardoor de Duitser op de muur klapte. De safety-car blijft nog even voor de coureurs rijden.

Er zijn nog slechts twaalf minuten te gaan totdat de 2 uur grens verstrijkt en dus maken de coureurs zich op voor een sprintrace van minder dan tien ronden. Hamilton leidt de race, met daarachter Kubica, Massa, Sutil, Raikkonen, Webber, Vettel en Barrichello. Nakajima en Kovalainen rijden net buiten de punten.

De safety-car komt binnen. Hamilton trekt het gas open. Sutil heeft meteen Raikkonen in zijn nek. Raikkonen maakt een wereldkampioenonwaardige fout. Hij verremt zich en ramt achterop de bolide van Sutil, ondanks verwoede pogingen de bolide in een rechte lijn te houden. Het is over voor Sutil. Het sprookje is uit voor Force India. De coureur wordt door Raikkonen uit een kansrijke positie geëlimineerd. Raikkonen gaat door.

Er zijn nog slechts drie minuten te racen als Hamilton zich opmaakt voor zijn zege. Kubica en Massa lijken het podium te completeren. Webber kan een mooie vierde plaats pakken, ook Vettel en Barrichello rijden in een puntenscorende positie.

Hamilton wint de spectaculaire race in Monaco, Kubica pakt een fantastische tweede positie en ook Massa boekt een redelijk goed resultaat. Voor Webber is de vierde plaats weggelegd. Vettel en Barrichello pakken de eerste punten en ook Nakajima weet punten te scoren. Kovalainen pakt het laatste punt voor McLaren.

Raikkonen, Alonso, Button, Glock, Trulli en Heidfeld eindigen de race puntloos. Lewis Hamilton neemt de leiding over in het kampioenschap voor coureurs.
Categorie:
Tag(s):