dinsdag, 4. november 2008 - 9:06

Handhygiëne in ziekenhuizen goed te verbeteren

Rotterdam

Volgens onderzoekers Erasmus MC kan de handhygiëne van verpleegkundigen en artsen sterk worden verbeterd. Dat handhygiëne in Nederland slecht wordt nageleefd heeft onder andere te maken met gebrek aan kennis over de richtlijnen voor handhygiëne en de effectiviteit van handhygiëne.

Onderzoekers hebben voor het eerst onderzocht wat de oorzaken zijn voor slechte handhygiëne in Nederlandse ziekenhuizen. Deskundigen zijn eensgezind over de aanpak van het probleem. Volgens hen kan de handhygiëne van verpleegkundigen en artsen sterk worden verbeterd.

Dat handhygiëne in Nederland slecht wordt nageleefd heeft onder andere te maken met gebrek aan kennis over de richtlijnen voor handhygiëne en de effectiviteit van handhygiëne. Het naleven van de handhygiëne blijkt nog geen ingesleten gewoonte en is ook afhankelijk van hoe ernstig de artsen de gevolgen van een infectie voor zichzelf inschatten. Een panel van 61 deskundigen is eensgezind over de aanpak van dit probleem. Reminders in de werkomgeving, het zichtbaar maken van de gevolgen van slechte handhygiëne, de beschikbaarheid van materialen die het naleven van handhygiëne vergemakkelijken en het geven van voorlichting of scholing zijn volgens hen effectief en goed implementeerbaar in de praktijk.

Een andere belangrijke oorzaak is hoe de directe omgeving omgaat met handhygiëne. Men spreekt elkaar er niet op aan of degenen die het goede voorbeeld zouden moeten geven doen dit niet. Om dit probleem aan te pakken is volgens de deskundigen een verandering in de sociale cultuur noodzakelijk. Dat zal de moeilijkste verandering zijn om in de praktijk te realiseren.

De onderzoekers bestudeerden de chirurgische verpleegafdelingen en intensive cares van 24 ziekenhuizen verspreid over Nederland. Er zijn 4500 momenten geobserveerd waarop volgens de internationale richtlijnen handhygiëne (wassen van handen met zeep en water of gebruik van handalcohol) zou moeten plaatsvinden. In slechts 19,5% van de gevallen werd handhygiëne uitgevoerd. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van ZonMW.
Provincie:
Tag(s):