dinsdag, 10. juni 2008 - 23:41

Hattrick Villa brengt Spanje langs Rusland

(Elfvoetbal) David Villa heeft zijn visitekaartje afgeleverd op EURO2008. De Spaanse spits scoorde een hattrick in het duel tegen Rusland. Met twee doelpunten in de eerste helft en één na rust nam de aanvaller van Valencia een belangrijk deel van de Spaanse productie voor zijn rekening. Roman Pavluchenko deed vlak voor tijd wat terug voor de Russen, maar invaller Cesc Fabregas zette in blessuretijd de 4-1 op het scorebord.

"Drie doelpunten voor het nationale team, het begin is goed", aldus Villa in een eerste reactie. We hebben een goede start gemaakt, maar moeten nog twee wedstrijd aan de bak."

Beide ploegen begonnen fel aan het duel. In de beginfase volgde overtreding op overtreding. Spanje had de overhand tegen de defensief acterende Russen, die slechts met één spits speelden en op de counter loerden.

Het tactisch plan van Guus Hiddink kon na twintig minuten al terug in de ijskast. Fernando Torres profiteerde van een fout van Denis Kolodin. De spits pikte de bal af van de centrale verdediger, ging het strafschopgebied in en gaf keurig af op de vrijstaande David Villa. Voor de spits van Valencia was het vervolgens een koud kunstje om zijn ploeg op voorsprong te zetten.Drie minuten later waren de Russen dichtbij de gelijkmaker. Konstantin Zyryanov kreeg een enorme mogelijkheid, maar de schuiver van de middenvelder belandde op de paal.

Spanje haalde vakkundig het hoge tempo uit de wedstrijd en zocht via snelle uitbraken het Russische doel. Vlak voor rust zocht Andrés Iniesta het strafschopgebied op en zette met een magistrale steekbal Villa vrij voor Akinfeev. Met een bekeken schot passeerde de spits de doelman en schoot hij de Spanjaarden met een 2-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft liet Spanje opnieuw het spel aan Rusland, maar het elftal van Hiddink speelde zeer voorspelbaar en miste overduidelijk de creativiteit van Andrei Arshavin. Hiddink was zichtbaar niet tevreden met het optreden van zijn ploeg en haalde de na rust ingebrachte Vladimir Bystrov in de 70ste minuut weer naar de kant.

Het team van Luis Aragones nam geleidelijk het duel weer in handen en in twee minuten na de pijnlijke wissel voor Bystrov kwam Spanje op 3-0. Met vloeiend combinatievoetbal lieten de Spanjaarden de Russen alle hoeken van het veld zien. Uit een aanval over verschillende schijven was Villa voor de derde maal trefzeker, na een assist van invaller Cesc Fabregas.

Na de derde treffer van Spanje kroop Rusland eindelijk uit zijn schulp. Pavluchenko was in de 81ste minuut dichtbij, maar schoot voorlangs. Vijf minuten later was het wel raak voor de spits. Met een harde kopbal verschalkte de aanvaller Casillas.

De Russische tegentreffer deed de wedstrijd niet kantelen. De Russen zetten nog wel aan, maar Spanje bleef op de been. Na opnieuw een fout in de Russische defensie kon Xavi een schot lossen. Akinfeev keerde de inzet, maar in de rebound was het Fabregas, in buitenspelpositie, die Spanje naar een verdiende 4-1 winst kopte.

"We hadden veel balbezit, maar onze eigen fouten zijn ons fataal geworden", aldus Hiddink na afloop. "Ik hoop dat we dit snel achter ons kunnen laten, want we hebben nog twee duels te gaan."