donderdag, 9. oktober 2008 - 11:45

Heemskerk geeft aftrap voor gedragscode tegen cybercrime

Den Haag

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken heeft donderdag in Den Haag de aftrap gegeven voor de gedragscode ‘Notice-and-Take-Down’. Deze gedragscode maakt helder hoe internetbedrijven omgaan met meldingen over illegale websites.

Vanuit Nederland ‘gehoste’, Illegale websites worden volgens de gedragscode uiteindelijk verwijderd. “Met de bestrijding van spam, spyware en malware waren we al ver gevorderd. Door deze afspraken wordt het nu ook beter mogelijk andere illegale activiteiten op internet zoals heling, discriminatie of phishing aan te pakken�, aldus Heemskerk.

De gedragscode is gebaseerd op bestaande goede voorbeelden bij bedrijven, overheden en andere partijen die betrokken zijn bij de bestrijding van cybercrime. De code is onder de vlag van de Nationale Infrastructuur Cybercrime (EZ) door marktpartijen zoals KPN, XS4ALL, ISPConnect, Dutch Hosting Provider Association, NLKabel, Ziggo, UPC, CAIW, Zeelandnet en SIDN opgesteld. Ook ministeries, politie- en opsporingsdiensten en organisaties zoals Marktplaats/eBay en de stichting BREIN hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de code.

'De aangesloten bedrijven -85% van de accessproviders en een deel van de hostingproviders- geven met de code een duidelijk signaal dat internet niet bedoeld is voor illegale praktijken. Ik roep andere bedrijven op hun voorbeeld te volgen', aldus Heemskerk.
Categorie:
Tag(s):