dinsdag, 12. augustus 2008 - 19:05

Heemskerk verheugd over aflopen heffing spaarlampen

Den Haag

Staatssecretaris Heemskerk is verheugd over het besluit van de Duitse producent van spaarlampen Osram om geen verzoek bij de Europese Commissie in te dienen voor onderzoek naar de dumping van spaarlampen door andere producenten. Dit betekent dat in oktober 2008 de heffing van 66 procent op geïmporteerde spaarlampen uit China wordt beëindigd.

'Hierdoor worden spaarlampen goedkoper. Dit is belangrijk voor consument en milieu,' aldus staatssecretaris Heemskerk. Hij heeft zich namens Nederland fel verzet tegen de heffingen. Vorige maand gaf Heemskerk al aan vol in te zetten op afschaffing van de heffing en daarvoor steun te zoeken bij de Europese Commissie en de andere lidstaten.

Osram doet geen verzoek tot een onderzoek omdat het bedrijf vreest dat er bij de Unie onvoldoende steun voor een dergelijk onderzoek is. De heffing op spaarlampen zou dit jaar komen te vervallen, tenzij de Commissie een onderzoek zou instellen naar dumping. Europese producenten kunnen bij de Commissie een verzoek indienen als die van mening zijn dat er sprake is van dumping van producten op de Europese markt.

Bij dumping worden producten in het buitenland verkocht onder de prijs die op de thuismarkt gevraagd wordt.
Provincie:
Tag(s):