zaterdag, 22. november 2008 - 21:51

Heerenveen laat zich vernederen door Twente

(Elfvoetbal) Het FC Twente van Steve McClaren heeft finaal afgerekend met het sc Heerenveen van Trond Sollied. De confrontatie tussen de twee buitenlandse coaches in de Eredivisie eindigde in een ongekende vernedering voor de Noorse trainer en zijn Friese formatie. Het werd liefst 6-0 voor Twente. De verdediging van Heerenveen, het hele seizoen al kwetsbaar, kende een dramatische avond, stapelde fout op fout en was totaal niet opgewassen tegen de soepel combinerende aanvallers van de thuisclub.

In zeker opzicht is dat niet verrassend te noemen. De bezoekers maken dit seizoen weliswaar voornamelijk naam als aanvalsmachine, maar de Friezen kampen ook met een van de zwakste achterhoedes in de Eredivisie. Sollied bouwde bij andere clubs juist een reputatie op als iemand die voor een solide organisatie zorgt, maar bij Heerenveen gaat het in dat opzicht louter bergafwaarts. Na twaalf wedstrijden heeft slechts het nietige FC Volendam meer tegentreffers geïncasseerd dan de Friese club met Europese pretenties. Deze zwakte van Heerenveen wordt meestal gecamoufleerd door de zekere doelpunten van de dynamische voorhoede, maar tegen het sterk georganiseerde FC Twente hadden Gerald Sibon en zijn manschappen niets in te brengen. Ter illustratie: in 90 minuten tijd wist Heerenveen slechts twee doelpogingen te produceren. FC Twente nam het doel van Heerenveen in datzelfde tijdbestek 21 maal onder vuur.

En dat terwijl de club uit Enschede niet eens zo briljant speelde. Natuurlijk, Kenneth Perez had een van zijn bekende goede dagen en Eljero Elia speelde met Daryl Janmaat, maar het belangrijkste was dat de spelers van McLaren werkelijk alle tijd en ruimte kregen om te doen wat ze wilden. Een chronologisch verslag van deze wedstrijd zou lezen als een catalogus van defensieve blunders. Het dekken van de tegenstander is door Sollied blijkbaar afgeschaft, want keer op keer konden de aanvallers van de thuisploeg zich vrij in de zestien van Heerenveen melden, zonder dat een van de aanwezige verdedigers de moeite nam om een beetje in de buurt te komen staan. Het gevolg was dat Twente met speels gemak de ene kans na de andere kon creëeren. Kenneth Perez en Blaise N'Kufo hadden ieder met twee doelpunten voor een 4-0 ruststand gezorgd, maar als N'Kufo en Marko Arnautovic wat scherper hadden afgerond, dan had er na 45 minuten al 6-0 op het scorebord gestaan.

Die stand kwam er alsnog. In de tweede helft scoorde Arnautovic, een minuut na de aftrap, de 5-0, waarna de thuisclub de wedstrijd rustig uitspeelde, het publiek vermakend met panna's, hakballetjes en andere frivoliteiten. Twintig minuten voor tijd maakte Perez met zijn derde van de avond de vernedering compleet.