zondag, 24. februari 2008 - 18:26

Heerenveen niet bestand tegen stormloop NEC

NEC heeft in een aantrekkelijke wedstrijd met 3-2 gewonnen van SC Heerenveen. Bij rust stond de ploeg uit Nijmegen nog met 2-0 achter, maar een stormloop in het laatste half uur bracht NEC alsnog de zege tegen de Friese formatie.

Heerenveen kende een droomstart. Na ongeveer een minuut spelen belandde een fraai genomen vrije trap van Daniel Pranjic op de kruising. In de rebound zorgde Roy Beerens eenvoudig voor de vroege 1-0. Terwijl het publiek in Heerenveen alweer rekening begon te houden met een nieuwe monsteroverwinning, was het juist NEC dat de wedstrijd naar zich toe wist te trekken. De bezoekers hadden meer balbezit en slaagden erin iets te doen wat maar weinig ploegen dit seizoen is gelukt: Heerenveen in het eigen Abe Lenstra Stadion onder druk zetten. NEC´s offensief leidde echter niet tot doelpunten, mede omdat scheidsrechter Dick Jol de ploeg van Mario Been een zuivere strafschop onthield toen Jeremain Lens duidelijk werd neergehaald in het strafschopgebied van Heerenveen.

Enkele minuten later nam Jol wel de juiste beslissing door Heerenveen-doelman Brian Vandenbusche het veld uit te sturen. De goalie had geprobeerd een counter van NEC te onderscheppen en was daarbij meters zijn strafschopgebied uitgerend. Toen Vandenbussche vervolgens in een reflex met zijn handen de bal toucheerde kon Jol weinig anders dan de rode kaart trekken.

Maar juist toen de zaken er voor de ploeg van Gert-Jan Verbeek steeds slechter begonnen uit te zien, scoorde Heerenveen opnieuw. Een schot van Miralem Sulejmani werd twee keer van richting veranderd om uiteindelijk voor de voeten te belanden van Geert Arend Roorda. De jonge middenvelder verschalkte NEC doelman Gabor Babos ban dichtbij met een harde knal. Ook de rest van de tweede helft was Heerenveen, ondanks dat het slechts tien spelers in het veld had staan, de sterkere ploeg.

In de loop van de tweede helft slaagde NEC er weer in daadkrachtig richting het doel van Heerenveen te voetballen. In de 63e minuut mondde dit uit in de treffer van Jeremain Lens. De AZ-huurling was verreweg de beste man aan de kant van de bezoekers en had al meerdere doelpogingen rakelings naast zien gaan. Dit keer deed Lens echter alles goed. Op een fraaie kapbeweging liet de jonge aanvaller een gemikt schot in de verre hoek volgen: 2-1. Tien minuten later volgde de gelijkmaker. Jhonny van Beukering stelde met een prachtig hakje Brett Holman in staat de 2-2 binnen te tikken.

Met nog twintig minuten te spelen leek het slechts een kwestie van tijd voordat het wankelende Heerenveen definitief om zou vallen. Dat gebeurde uiteindelijk pas in de blessuretijd. Met een prachtige vrije trap schoot Youssef El-Akchaoui NEC naar een terechte overwinning.