zondag, 7. december 2008 - 18:14

Heerenveen toont ware gezicht na rust

(Elfvoetbal) SC Heerenveen kan beter voetballen dan het soms denkt. Tegen Willem II begon de ploeg angstig en behoudend, om uiteindelijk in het laatste half uur de thuisclub met flitsend spel te overklassen: 3-1.

Voor aanvang van het duel stond Willem II opvallend genoeg hoger op de ranglijst dan Heerenveen. Toch durfden de Tilburgers, gewend aan een underdog-positie, het niet aan om in eigen stadion het spel te maken. De ploeg leek vooral van zins zo min mogelijk ruimte weg te geven aan de Frieze voorhoede.

Ook Heerenveen maakte lange tijd weinig aanstalten om er een spectaculaire wedstrijd van te maken. Geen vreemde gedachte, gezien het feit dat de ploeg van Trond Sollied in de laatste acht duels slechts twee overwinningen binnenhaalde. En dan zijn de drie nederlagen in de UEFA cup nog niet meegeteld. Bovendien ontbraken sterkhouders Gerald Sibon en Danijel Pranjic wegens blessures.

Het gevolg van dit alles was een dodelijk saaie eerste helft, waarin het aantal hoogtepunten op één hoef was te tellen. In de laatste minuut voor rust kreeg IJslander Arnar Smárason de bal met enig geluk voor de voeten en tikte Heerenveen simpel op voorsprong.

Het zeer behoudend spelende Willem II werd zodoende gedwongen meer initatief te tonen. Halverwege de tweede helft zag de thuisclub de inzet beloond. Zoals gebruikelijk was het Frank Demouge die een voorzet van Jens Janse bekwaam binnen kopte, zijn mandekker Dingsdag aftroevend.

De gelijkmaker was voor Heerenveen het signaal om alle schroom en opgelegde voorzichtigheid van zich af te werpen en de wereld te tonen hoe goed de ploeg eigenlijk kan voetballen. Met frivole bewegingen, soepele combinaties en schitterende doelpunten pakten de Friezen de zege en heroverden het in de afgelopen weken verloren zelfvertrouwen.

In de 70ste minuut gaf Roy Beerens een perfecte voorzet op de inlopende Christian Grindheim, die resoluut 2-1 binnenkopte. In de allerlaatste minuut bepaalde Mika Vayrynen met een stift de einduitslag op 3-1. Voldoende om Heerenveen naar een gedeeld zesde plaats te doen stijgen, waar het zonder meer thuis hoort.