donderdag, 4. december 2008 - 23:55

Heerenveen uitgespeeld in Europa

(Elfvoetbal) SC Heerenveen heeft de laatste mogelijkheid om nog kans te maken op de volgende ronde van de UEFA Cup niet weten te verzilveren. Op eigen veld verloren de Friezen met 2-1 van het Portugese Sporting Braga.

Het elftal van Trond Sollied kende wel een uitstekende start. Al na vijftien minuten spelen kreeg Roy Beerens de eerste kans, na een sluwe pass van Danijel Pranjic. Het schot van de aanvaller vloog rakelings langs het doel van keeper Eduardo. Het bleek het sein voor meer. Een paar minuten later volgde een nieuwe aanval, die eindigde in een overtreding op Pranjic vlak buiten het strafschopgebied. Gerald Sibon nam vervolgens plaats achter de bal en joeg het leer snoeihard in de bovenhoek: 1-0.

Dat Sporting Braga geen gemakkelijke tegenstander is, bleek in de 24ste minuut. De Portugese ploeg drong steeds meer aan en Heerenveen ontsnapte. Vanuit een moeilijke hoek knalde Matheus op de buitenkant van de paal.

Tot aan de pauze kwam de rust niet meer terug in het spel van Heerenveen. De ploeg leed veel balverlies en liet de tegenstander in de wedstrijd komen. Tien minuten voor rust kwam Braga langszij. Een onnodige tegentreffer, die ontstond uit een enorme dekkingsfout. Hoewel Wason Renteria na een voorzet van Meyong dermate vrijstond, dat van enige dekking geen sprake was. De Colombiaan kopte vervolgens simpel binnen: 1-1.

In de tweede helft kwam Heerenveen er steeds minder aan te pas. In de 56ste minuut ontbrak ook nog het nodige geluk toen een directe vrije trap van Luís Aguiar via de lat en de rug van keeper Kenny Steppe in het doel belandde: 1-2. 'Alles of niets', scandeerde het thuispubliek, in een poging hun spelers naar voren te schreeuwen. Veel maakte dat niet uit. Heerenveen was niet bij machte om terug te slaan. Tot overmaat van ramp viel ook Pranjic nog uit met een enkelblessure. De Kroaat kwam na een sprong verkeerd op de grond en klapte door zijn voet. Toch kreeg Heerenveen zonder de international een grote kans op 2-2. Paulo Henrique, in het veld gekomen voor de eveneens geblesseerde Väyrynen, schoof de bal oog in oog met Eduardo voorlangs.

In het laatste kwartier probeerde Heerenveen nog wel aan te zetten voor een slotoffensief, maar het geloof op een gelijkmaker leek bij de spelers te ontbreken. Toch kreeg Christian Grindheim in blessuretijd nog een mogelijkheid, maar die liet de middenvelder onbenut.

Dankzij deze nederlaag is het UEFA Cup-avontuur voor de Friezen ten einde. De mannen van Sollied staan met nul punten uit drie wedstrijden op de laatste plaats in groep E.

Overige uitslag groep E

VfL Wolfsburg - Portsmouth 3-2. De Duitsers zijn door naar de volgende ronde, Portsmouth is uitgeschakeld.