zaterdag, 22. maart 2008 - 22:18

Heerenveen wint van Roda in spektakelstuk

(Elfvoetbal) SC Heerenveen heeft Roda JC in eigen huis verslagen in een juweel van een wedstrijd. In het Abe Lenstra Stadion werd het 4-3 voor de thuisclub. In de rust was het nog 1-3 voor de mannen van Roda-trainer Raymond Atteveld.

De eerste helft was zeer attractief. Heerenveen kwam furieus uit de startblokken, maar verzuimde in de openingsfase 1-0 te maken. Vooral Miralem Sulejmani liet een grote kans liggen. Hij faalde oog in oog met Roda-doelman Bram Castro, die goed redde. Er volgden binnen vijf minuten nog drie kansen, maar het was Roda dat de score opende. In de 24ste minuut ontsnapte Roland Lamah aan de buitenspelval om met links beheerst 0-1 binnen te trappen.

Nog voor de Friezen konden bekomen van de schrik, lag de tweede treffer al in het netje. Lamah gaf voor op zijn collega in de aanval Jeanvion Yulu-Matondo, die 0-2 binnen kon koppen. De sensatie was daarmee compleet, want Roda had in de eerste helft slechts een derde van het balbezit. Heerenveen gaf dan ook niet op en wist via Michael Bradley (foto) in de 34ste minuut terug te komen tot 1-2. Maar Roda kon drie minuten later alweer een nieuwe tik uitdelen. Uit een vrije trap van Anouar Hadouir wist Willem Janssen zijn hoofd nét tegen de bal te krijgen, die daardoor binnenkant paal binnenviel. Tot de rust gebeurde er vervolgens weinig meer.

Dat de wedstrijd nog niet beslist was, bleek meteen na de rust. De ingevallen Paulo Henrique wist binnen twee minuten de aansluitingstreffer te maken. Roda wist niet wat het overkwam en werd compleet overlopen door de thuisclub. In de 51ste minuut volgde de 3-3 al. Beerens schoot de bal op aangeven van Sulejmani tegen de touwen. Even besloot Heerenveen het rustig aan te doen, maar daarna zette Heerenveen aan voor de, wat bleek, beslissende treffer. Een schot van Pranjic werd van richting veranderd, kwam hoog in het vijfmetergebied terecht en werd door Bradley via een halve omhaal binnengeschoten.

Het restant van de wedstrijd bleef attractief, maar veel grote kansen volgden er niet meer. In de slotfase stond Heerenveen nog even onder druk, maar mede dankzij de druk coachende Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek sleepte de thuisclub de overwinning eruit. Heerenveen klimt door de drie punten naar de derde plaats, maar kan morgen weer worden ingehaald door Feyenoord. Roda blijft achtste met 43 punten.