dinsdag, 8. juli 2008 - 9:51

Heerlen krijgt het warm en koud van mijnwater

Heerlen

De eerste mijnwater energiecentrale ter wereld wordt op 1 oktober geopend in Heerlen. Deze energiecentrale is speciaal ontworpen om op duurzame energiebronnen, zoals water uit de oude mijngangen onder Heerlen, te gebruiken voor verwarming en koeling van circa 200 huizen, winkels, een supermarkt, een bibliotheek en grote kantoorgebouwen. De CO2-reductie wordt geschat op 55 procent, volgens de gemeente Heerlen.

De ontwikkeling van het mijnwaterconcept wordt gepresenteerd in Heerlen en Aken tijdens de internationale conferentie ‘Minewater08’. Deze conferentie staat geheel in het teken van het ontwikkelen van duurzame energiebronnen op lokaal niveau.

“De mijnwater energiecentrale van woningstichting Weller zal voor ons het bewijs zijn dat ons concept werkt�, zegt de Heerlense wethouder Riet de Wit. Sinds 2005 heeft de gemeente Heerlen de leiding over een team van zeven Europese partners die samen willen bewijzen dat het technisch en economisch haalbaar en duurzaam is om op grote schaal energie te onttrekken aan water uit oude mijngangen. Het mijnwaterconcept is bedacht door een ambtenaar van de gemeente Heerlen. De Europese Unie steunt het Mijnwaterproject.
Provincie:
Tag(s):