vrijdag, 10. oktober 2008 - 21:12

Heerlens busstation in vuur en vlam

Heerlen

De eerste fase van de bouw aan het Maankwartier is zo goed als afgerond. Voordat het nieuwe busstation door reizigers in gebruik wordt genomen, zal het eerst nog op een andere manier het lichtpunt van de stad zijn.

Van maandag 20 oktober tot en met zaterdag 25 oktober staat het ‘nieuwe’ busstation in vuur en vlam. Het nieuwe busstation is zes dagen lang het podium voor een spectaculaire vuurinstallatie van de Franse vuur(werk)groep Groupe F. Vlammen variërend van vier tot negen meter spuiten de lucht in vanaf de overkappingen op het nieuwe busstation. Iedere dag is het vuurspektakel te bezichtigen tussen 18.00 en 22.15 uur, telkens startend op het halve uur. Groupe F biedt het publiek een manier om het busstation letterlijk door een ander licht te zien. Een unieke ervaring waarmee de gemeente Heerlen de nadruk wil leggen op de bijzondere architectuur van het nieuwe busstation.

Kunstenaar en Heerlenaar Michel Huisman, geestelijk vader van het Maankwartier en ontwerper van Hoppenhof en het nieuwe busstation, is erg enthousiast over het vuurspektakel waarmee Groupe F de afronding van fase 1 van het Maankwartier kleur geeft. Het is een mooie omlijsting van de achterliggende gedachte dat de maan ‘landt’ in Heerlen en de ruimte met zich meebrengt.

Het vervoersknooppunt maakt deel uit van het Masterplan ‘Maankwartier’ en omvat onder meer het vernieuwde Hoppenhof, de nieuw aangelegde wegen en groenzones, het nieuwe busstation en de aansluiting op de tunnel onder het station. De volgende fase in het plan Maankwartier is de bouw van een nieuw station met winkels, woningen, kantoren en parkeergarages. Het Masterplan is gereed en de gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd met het plan en de ontwikkelings- en realisatieovereenkomst. De overeenkomst wordt momenteel voorgelegd aan de directies en raad van commissarissen van NS en Woningstichting Weller.

Verder ijveren de gemeente Heerlen, Parkstad Limburg, Aachen en de Aachener Verkehrsverbund, gemeente Eindhoven en de vervoerspartners NS en Deutsche Bahn, voor het doortrekken van de bestaande intercityverbinding Eindhoven-Heerlen naar Aken. Het station Heerlen krijgt hiermee ook een geheel andere positie in de treinverbindingen tussen Nederland en Duitsland.
Provincie:
Tag(s):