vrijdag, 4. april 2008 - 9:32

Heldere inkijk in de kas

Zwaagdijk

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft donderdagmiddag 3 april het publieksevenement Kom in de Kas officieel geopend. Zij deed dat - ten overstaan van enkele honderden genodigden - middels een ‘mondeling examen’ over de glastuinbouw. Kom in de Kas vindt komend weekeinde plaats in 24 regio’s, verspreid over Nederland.

Kom in de Kas is een jaarlijks terugkerend evenement en vindt dit jaar voor de 31e keer plaats. Enkele honderden glastuinbouwbedrijven zetten op zaterdag 5 en zondag 6 april hun deuren open. Thema van dit jaar is ‘arbeid en scholing’ en de slogan luidt ‘Jouw toekomst in Flowers en Food’. De afgelopen jaren trok Kom in de Kas ruim 200.000 bezoekers.

Sinds enkele jaren wordt Kom in de Kas enkele dagen voorafgaand aan het evenement officieel geopend. Dit jaar gebeurde dat in de Kassenklas in Zwaagdijk. Kassenklas is een project waarbinnen leerlingen en studenten worden opgeleid in een praktijkomgeving en is een samenwerkingsverband tussen een aantal opleidingen en bedrijven uit Noord-Nederland, gevestigd in de Proeftuin Zwaagdijk.

De opening van Kom in de Kas was een symbolische: minister Verburg moest een aantal examenvragen over de glastuinbouw beantwoorden. Nadat ze geslaagd was, ontving ze uit handen van Rien van Tilburg, voorzitter College van Bestuur van het Clusius College en één van de deelnemers aan de Kassenklas, een oorkonde. Met die handeling opende minister Verburg naast Kom in de Kas tevens de Kassenklas.

De minister roemde tijdens haar toespraak de Nederlandse tuinbouw, alsmede de opzet van Kom in de Kas. ‘De bedenkers van Kom in de Kas hebben 31 jaar geleden een zeer slim concept bedacht. Het is een echte gezinsactiviteit. Het schilderij De Zomerbloemen van Van Gogh is mooi, maar de bloemen en andere producten van de glastuinbouw in het echt zien, dat is nog veel mooier’, aldus Verburg.
Provincie:
Tag(s):