dinsdag, 22. januari 2008 - 22:43

Heracles boekt belangrijke zege

(Elfvoetbal) Excelsior heeft zijn stunt van afgelopen vrijdag (2-1 Feyenoord) geen vervolg kunnen geven. De ploeg van trainer Ton Lokhoff ging tegen naaste concurrent Heracles met 2-0 onderuit. De overwinning van Heracles kwam moeizaam tot stand, maar was meer dan verdiend.

Vanaf de aftrap waren de Heraclieden heer en meester in het eigen Polman Stadion. Met veel stijd en werklust zochten de Almeloërs naar een vroeg doelpunt. Het resulteerde in de twaalfde minuut met enig fortuin in een 1-0 voorsprong. Na een verkeerde terugspeelbal van Sieme Zijm kon Srdjan Lakic alleen op het vijandelijk doel af. De Kroaat stuitte in eerste instantie op doelman Jörg van Nieuwenhuizen, maar tikte in de rebound alsnog binnen.

Na de treffer ging de thuisploeg vrolijk door. Van Nieuwenhuijzen, vervanger van eerste doelman Ronald Graafland, wist zijn ploeg op de been te houden na knappe reddingen op pogingen van Mark Looms en Kwame Quansah. Heracles werd naarmate de eerste helft vorderde steeds slordiger.

Tien minuten voor de pauze kapte Geert den Ouden zijn directe tegenstander Jan Wuytens knap uit, maar het schot van de clubtopscorer belandde echter ver over het doel. Luttele seconden later was het Den Ouden die zijn ploeggenoot Velasco vrij voor het doel zette, de Belg maaide echter over de bal heen. Vlak voor rust vergat Heracles de definitieve tik uit te delen. Aanvoerder Rob Maas schoot vanaf elf meter ver naast het doel. Door de misser kon Excelsior met enige opluchting richting kleedkamers.

De Kralingers kwamen na de thee stukken beter voor de dag. Al was het Heracles dat de eerste kans van de tweede helft kreeg. Na een knappe actie van Heerenveen-huurling Garcia-Garcia kon Lakic zijn tweede van de avond maken. De Kroaat zag zijn poging echter naast het doel rollen.

Het goede veldspel van de Rotterdammers zorgde echter niet voor grote kansen. Twintig minuten voor tijd greep Excelsior-trainer Ton Lokhoff in. Sebastian Pardo en Sebastiaan Steur mochten proberen het tij te doen keren. Invaller Steur leverde direct een prima voorzet af, Kees Luijckx schoot echter van dichtbij op een been van Heraclied Mark Looms. Enkele minuten later besliste invaller Everton (74e minuut) het duel. Na een tegenstoot, over veel schijven, tikte de Braziliaan van dichtbij binnen. Na het doelpunt werd het duel door Heracles volwassen uitgespeeld.

Door de winst in het onderlinge duel slaat Heracles een gat van vier punten met Excelsior. De Almeloërs staan nu veertiende. Excelsior zakt, door een overwinning van Willem II op Vitesse, naar de laatste plaats.