zaterdag, 20. september 2008 - 22:45

Heracles en Groningen behouden ongeslagen status

(Elfvoetbal) Zowel Heracles Almelo als FC Groningen zijn na drie speelrondes nog altijd zonder nederlaag. De onderlinge confrontatie eindigde vanavond in 1-1. Groningen speelde vanaf de tweede minuut met tien man, liep de hele wedstrijd achter de feiten aan, maar wist dankzij de uitstekend spelende doelman Luciano da Silva de schade tot 1-0 beperkt te houden. Tot overmaat van ramp voor thuisclub Heracles scoorde Groningen-invaller Petter Andersson vijf minuten voor het einde de onverwachte gelijkmaker.

De eerste helft was als een bom. Eén harde knal, daarna louter stilte. De knal was de rode kaart die Oluwafemi Ajilore al in de tweede minuut voorgeschoteld kreeg. De middenvelder van Groningen haalde de doorgebroken Ricky van den Bergh van achteren neer, waarna Dick van Egmond de Nigeriaan zonder pardon het veld uit stuurde, voordat er nog maar één schot gelost was. Heracles slaagde er echter nauwelijks in om te profiteren van de overtalsituatie. FC Groningen, dat met elf man ongetwijfeld voor een aanvallende strategie had gekozen, opteerde nu voor een verdedigende tactiek. Het gevolg was dat de elf van Heracles zich geconfronteerd zagen met een defensieve muur waar het nauwelijks raad mee wist. Slechts tweemaal was de thuisclub de verdediging van Groningen te slim af, maar beide keren stond doelman Luciano da Silva in de weg.

In defensief opzicht had Heracles weinig te duchten van het Groningse tiental, zodat de wedstrijd 45 minuten lang nauwelijks het aanzien waard was. Want niet alleen gebeurde er weinig – dat wát er gebeurde -- was van een bijzonder laag niveau.

De tweede helft laat zich beter omschrijven als een Chinees vuurwerkfestijn. Opnieuw een harde knal, maar dit keer werd die opgevolgd door een reeks zachtere ontploffingen, met een verrassend harde explosie op het eind. De eerste knal was het verdiende doelpunt van Heraclied Bas Dost in de 51e minuut. De aanvaller kopte raak uit een voorzet van Darl Douglas. Groningen moest, ondanks een drietal wissels, het antwoord schuldig blijven, terwijl Heracles een lange reeks aan gevaarlijke situaties creëerde. Het was louter te danken aan de uitmuntende vorm van Luciano dat Heracles de score niet uit wist te breiden. En dus stevende het duel af op een 1-0 overwinning voor de thuisclub, en het eerste puntverlies van Groningen.

Dat puntverlies zou er uiteindelijk ook komen, maar in mindere mate dan Ron Jans zal hebben vermoed. In de 85e minuut, enkele seconden nadat Van den Bergh een grote kans op 2-0 had laten liggen, sloeg Groningen alsnog toe. Na voorbereidend werk van Marcus Berg en Berry Powell viel de bal voor de voeten van invaller Petter Andersson, die kort uithaalde en Martin Pieckenhagen kansloos liet.