zondag, 28. december 2008 - 0:55

Heracles krijgt te weinig in bedroevend duel

(Elfvoetbal) Heracles Almelo en De Graafschap hebben hun laatste wedstrijd van het jaar afgesloten met een puntendeling. De onderlinge confrontatie werd gekenmerkt door foutieve passes, slappe schoten en veel gemiste kansen. Het bij tijd en wijle bedroevende spelniveau mocht vooral op het conto worden geschreven van de bezoekers, terwijl Heracles de ene na de andere kans om zeep hielp. De thuisploeg had nog het excuus van een waslijst aan blessures, waar het elftal van trainer Henk van Stee niet beter leek te kunnen. Met de 0-0 mocht De Graafschap zich dan ook gelukkig prijzen.

Heracles-trainer Gert Heerkes moest puzzelen om met een volwaardig elftal voor de dag te komen. Hij miste liefst zeven spelers met blessures. De Hagenees Ricky van den Bergh was de laatste die zich, met een spierkwetsuur, bij de ziekenboeg van Heracles voegde. Hierdoor mocht de Tsjech Vojtech Schulmeister het voor het eerst in de basis proberen bij de Almeloërs. Hij speelde als linksbuiten, waardoor Willy Overtoom vanaf het middenveld startte. De Graafschap miste alleen verdediger Joost Volmer, die tegen Ajax een domme rode kaart incasseerde en dus geschorst was.

In de eerste helft van het povere duel had de ploeg van trainer Gert Heerkes al de beste papieren voor de overwinning. Na een aarzelend begin nam Heracles het initiatief, met een kansenregen als resultaat. De Graafschap moest toezien hoe Heracles de Achterhoekse defensie ontmantelde. De eerste kans was ook meteen de grootste: de jonge Bas Dost kreeg de bal op een presenteerblaadje van ploeggenoot Remon de Vries, maar kopte schlemielig over.

Het leek Heracles een extra zetje in de goede richting te geven. Nauwelijks twee minuten na de kans van Dost was het Schulmeister die in de 21ste minuut zijn debuut in de basis met een goal had kunnen opluisteren. De linksbuiten mikte in de verre hoek en aan de verkeerde kant van de paal. Net bekomen van de schrik zag Erik Heijblok, nog voor het half uur, pogingen van Ragnar Klavan en opnieuw Dost zijn richting op komen, maar de oud-keeper van Ajax kapituleerde niet. Dat deed ook zijn collega Martin Pieckenhagen niet. De Duitser kreeg in de ijskou weinig gelegenheid om zich op te warmen. Toch was hij alert bij twee pogingen van creatieveling Oussama Assaidi. Daarmee is het gevaar van de Superboeren in de eerste helft al beschreven. Heracles deed pal voor het rustsignaal, via Douglas en Dost, nog wel tweemaal van zich spreken. Heijblok voorkwam beide keren een treffer.

De Graafschap-coach Henk van Stee had de theepauze schijnbaar benut voor een donderspeech. De Doetinchemmers kropen namelijk in het tweede bedrijf langzaam uit hun schulp. Dat leidde tot de enige kans voor de gasten in de wedstrijd. Steve de Ridder, die de geblesseerd geraakte Assaidi verving, bediende mede-invaller Peter Jungschläger. Diens droge knal werd uit het doel geranseld door Pieckenhagen.

Bij dit wapenfeit bleef het echter voor de mannen van Van Stee. Een impasse volgde vanaf de 55ste minuut. Die werd pas tien minuten voor tijd doorbroken. De supporters konden eindelijk opveren toen Jan Wuytens het van dichtbij probeerde. Sluitpost Heijblok was paraat om de bal tot corner te verwerken. De belangrijkste redding van Heijblok moest toen nog komen. Twee minuten voor tijd draaide Douglas zich knap vrij in het strafschopgebied. Oog in oog met de keeper van De Graafschap schoot hij recht op de uitgekomen doelman.