zondag, 2. maart 2008 - 17:15

Heracles sluit historische week winnend af

(Elfvoetbal) Het laatste bewijs van de nivellering in de eredivisie is vanmiddag geleverd in Groningen. De plaatselijke FC werd in de eigen Euroborg bij vlagen weggetikt door Heracles Almelo dat met 2-1 won. De ploeg van Gert Heerkes doet door de overwinning goede zaken op de ranglijst en stijgt van de zeventiende naar de dertiende plaats. Groningen weet niet te profiteren van het verlies van Feyenoord tegen NEC (1-3) en blijft vijfde.

Hoe Heracles ooit zo laag op de ranglijst terecht is gekomen, moet voor veel Groningen-supporters een groot raadsel zijn geweest. Onder aanvoering van de absolute uitblinker Gonzalo García-García zette Heracles de verdediging van de thuisploeg veelvuldig onder druk. De Uruguayaanse aanvaller was een ware plaaggeest voor de Groningers.

In de eerste minuten bood García-García zijn ploeggenoot Everton twee uitstekende mogelijkheden om te scoren, maar de Braziliaan moest blijkbaar nog op gang komen en miste jammerlijk. Berry Powel bleek aan de andere kant een stuk zakelijker en benutte de eerste halve kans die hij kreeg. Op de rand van de zestien draaide hij kort weg en schoot schitterend binnen.

Lang kon Groningen niet genieten van de voorsprong, want de derde kans voor Everton was wel raak. Een goede voorzet van Kai Michalke belandde na een lange vlucht voor het hoofd van de Heracles-aanvaller. Hij zette zijn volle gewicht achter de bal en kopte tegendraads binnen.

Na de gelijkmaker bleef Heracles aanzetten en de bovenliggende partij. Tot woede van Groningen-trainer Ron Jans, die er in woord en gebaar alles aan deed om zijn ploeg weer enigszins op de rails te krijgen. Na rust leek het even beter te gaan met een gevaarlijk afstandsschot van invaller Mark-Jan Fledderus. Maar daarna bleef het lange tijd stil rondom Heracles-doelman Pieckenhagen.

Het spitsenduo van Groningen Nijland-Powel kreeg geen goede bal, mede dankzij stofzuiger Kwame Quansah, en de achterste lijn vertoonde steeds meer scheuren. Maar er was uiteindelijk een dood spelmoment nodig om de wedstrijd te beslissen. Een vrije trap van Robbert Schilder draaide gevaarlijk in en werd door Srdan Lakic binnengekopt.

In de slotfase kregen Matias Cahais en Powel nog grote kansen op een gelijkmaker, maar beiden misten jammerlijk. Daarmee sluit Heracles een historisch weekeinde met een overwinning af. Dinsdag bereikte de ploeg voor het eerst in haar geschiedenis de halve finale van de beker door met 5-1 te winnen van Haarlem. Nu neemt het ook afscheid van de degradatieplekken in de eredivisie.
Categorie:
Tag(s):