zondag, 31. augustus 2008 - 17:14

Heracles veel te sterk voor tiental Feyenoord

(Elfvoetbal) In navolging van Ajax is ook Feyenoord het seizoen met een onthutsende nederlaag begonnen. De Rotterdammers verloren in Almelo met 3-1 van Heracles. Vooraf werd al gevreesd dat een jeugdig Feyenoord, geplaagd door blessures, een lastige middag stond te wachten, maar zelfs de grootste doemdenker in Rotterdam zal na een minuut spelen dergelijke angsten ongegrond hebben verklaard. Want met vijf dertigers en de herstelde Jonathan de Guzman in de basis zorgde Feyenoord in Almelo voor een bliksemstart. Er stonden amper zestig seconden op de klok toen Andre Bahia een vrije trap van Giovanni van Bronckhorst met een boogje in het doel van Heracles kopte.

En dus leek Feyenoord alsnog een eenvoudige middag te gaan beleven -- totdat Jonathan de Guzman in een vlaag van verstandsverbijstering roet in het eten gooide. Met de bal aan de voet werd de teruggekeerde Olympiër hinderlijk op de hielen gezeten door Kwame Quansah. De Guzman besloot zich daarop van zijn tegenstander te ontdoen middels een harde stoot van zijn rechterelleboog. Scheidsrechter Luinge had geen andere keus dan onmiddellijk rood te trekken.

Het incident, dat zich na een half uur spelen voordeed, betekende de kentering in de wedstrijd. Tot dat fatale moment had Feyenoord, met de wetenschap van een voorsprong op zak, de bal rustig rondgespeeld, overtuigd dat het slechts de negentig minuten vol hoefde te maken om het seizoen met een overwinning te beginnen. Heracles toonde weliswaar de wil om de gelijkmaker te forceren, maar tegen elf Feyenoorders kwam de thuisclub duidelijk creatief vernuft tekort. Met het verdwijnen van De Guzman transformeerde Feyenoord van een georganiseerd elftal tot een machteloos tiental en wist Heracles wél volop mogelijkheden te creëren. Nog voor rust was het Darl Douglas die met een simpele intikker voor de gelijkmaker tekende.

In de tweede helft bracht Gert-Jan Verbeek ijzervreter Danny Buijs voor de falende Seginho Greene, maar ook die wissel kon het tij niet keren. Nadat Sebastiaan Steur een reeks kansen onbenut had gelaten, besloot Ragnar Klavan dan maar van afstand voor de 2-1 te zorgen. Op de rand van de zestienmeter schoof de Heraclied de bal gemikt in de rechterhoek.

In het restant van de wedstrijd bleef Heracles het beste van het spel houden en was het louter wachten op wie de 3-1 zou maken. Die eer kwam uiteindelijk in de laatste minuut van de blessuretijd toe aan invaller Karim Ridji, die met een fraaie schijnbeweging Henk Timmer op het verkeerde been zette. Gezien het aantal doelpogingen van beide clubs – 19 om 8 – mocht Feyenoord nog van geluk spreken dat het niet met nog grotere cijfers naar huis werd gestuurd. Gert-Jan Verbeek zal zijn mannen proberen op te peppen met een verwijzing naar het ondertal van zijn ploeg en het ontbreken van Tomasson, Makaay en Hofland. Maar of die feiten een afdoende verklaring vormen voor de wanprestatie van Feyenoord vanmiddag is zeer de vraag.