donderdag, 9. oktober 2008 - 14:37

Hercules naar Tsjaad voor EUFOR-missie

Eindhoven

Een C-130H-30 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vertrekt is vandaag vanaf Vliegbasis Eindhoven vertrokken naar Tsjaad. Het toestel wordt in het Centraal Afrikaanse land ingezet om transportcapaciteit te leveren voor de European Union Force (EUFOR) en krijgt de hoofdstad N´Djamena als thuisbasis. Van daaruit worden vluchten uitgevoerd naar het oosten van Tsjaad, waar de EUFOR-eenheden gestationeerd zijn.

Nederland levert ook een verkenningseenheid van het Korps Mariniers aan deze missie. Deze militairen maken deel uit van een Iers bataljon, dat zijn kamp heeft bij Goz Beida. Het huidige marinierspeloton wordt komende weken afgelost door een tweede detachement. De Hercules gaat deze wisseling van de wacht ondersteunen.


De EUFOR-missie in Afrika biedt bescherming aan de honderdduizenden vluchtelingen die zich ophouden in het grensgebied van Tsjaad, Sudan (Darfur) en de Centraal Afrikaanse Republiek. Daar woedt al jarenlang een conflict tussen het regeringsleger en rebellengroeperingen. Een Hercules is bij uitstek geschikt voor het vliegen van missies in gebieden met beperkte infrastructuur. Het toestel kan gebruik maken van onverharde start- en landingsbanen en is dankzij een achterlaadklep niet afhankelijk van speciale beladingsfaciliteiten op luchthavens. De C-130 blijft naar verwachting tot eind oktober in Tsjaad.
Provincie:
Tag(s):