zondag, 24. februari 2008 - 10:48

'Herfkens moet geld terugstorten'

Den Haag

SP-Kamerlid Ewout Irrgang vindt het onbegrijpelijk dat oud-minister Herfkens (PvdA) haar ten onrechte uitgekeerde vergoeding bij de VN nog niet heeft teruggestort. Formeel hoeft zij dat voorlopig ook niet te doen, staat in een brief van de ministers Verhagen en Koenders aan de Tweede Kamer.

Onlangs werd bekend dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vier jaar lang de huurkosten voor de flat van Herfkens in New York heeft betaald, in strijd met de regels van de VN. Herfkens werkt voor de VN aan ontwikkelingssamenwerking. Verhagen en Koenders schrijven dat niet valt te achterhalen of de oud-minister zelf om het geld heeft gevraagd, waardoor terugvordering van de ruim 200.000 in strijd zou zijn met de rechtszekerheid.

Ewout Irrgang vindt dat een formaliteit en snapt niet waarom Herfkens nog niet uit zichzelf het geld heeft teruggestort. "Zij had duidelijk geen recht op dat geld, waarom heeft zij dan niet het fatsoen om het gewoon onmiddellijk terug te storten?" Irrgang vindt dat Wouter Bos, als politiek leider van de PvdA, een moreel appèl moet doen op zijn partijgenoot. "Dat doet hij altijd als het gaat om dubieuze topinkomens, dus waarom nu niet?"
Provincie:
Tag(s):