donderdag, 28. februari 2008 - 16:33

Herinneringsmedaille voor Uruzgangangers

Arnhem

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn decoreert dinsdag 4 maart circa 1.500 militairen die deelnamen aan de missie in Afghanistan.De militairen ontvangen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun inzet voor de Afghaanse bevolking in het zuiden van Afghanistan.

De ceremonie vindt plaats in het Gelredome in Arnhem. Militairen die tijdens de missie gewond raakten, ontvangen het Draaginsigne Gewonden. Een afvaardiging van de Tweede Kamer zal aanwezig zijn en deelnemen aan de medaille-uitreiking.

De militairen maakten in de tweede helft van 2007 deel uit van de Task Force Uruzgan (TFU) en de Air Task Force (ATF). De detachementen onder leiding van respectievelijk kolonel Nico Geerts en kolonel Ron Hagemeijer, behaalden in oktober 2007 met de operatie Spin Ghar een belangrijk militair succes door de Taliban vóór de winter te verdrijven uit het noordelijke deel van de Deh Rashan -en de Baluchi-vallei. De TFU boekte in deze periode ook goede resultaten op het gebied van opbouw van de provincie Uruzgan.

Tijdens de uitzending verloren vijf Nederlandse militairen het leven bij gevechtsacties en aanslagen: sergeant der eerste klasse Martijn Rosier, soldaat der eerste klasse Tim Hoogland, korporaal Ronald Groen, korporaal Aldert Poortema en soldaat der eerste klasse Wesley Schol.

De militairen van de TFU zijn voor een groot deel afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en Assen. De ATF is voornamelijk samengesteld uit personeel van de vliegbases Gilze-Rijen, Volkel en Soesterberg. Naast dit personeel zijn er ook militairen ingezet van andere eenheden van de verschillende krijgsmachtdelen.

Niet alleen de uitgezonden militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, maar ook hun thuisfront. Als dank voor hun steun tijdens de uitzending ontvangen de relaties van de militairen een verzilverd roosje. Voor de kinderen is er het speciale kindermedaillon.
Provincie:
Tag(s):