vrijdag, 4. januari 2008 - 16:04

Herinrichting Amsterdamse- en Stille Veerkade

Den Haag

Op maandag 7 januari 2008 starten de werkzaamheden voor de herinrichting van de Amsterdamse - en de Stille Veerkade. Centraal bij de herinrichting staat een aantrekkelijker straatbeeld en de verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. Om het werk te kunnen uitvoeren worden beide straten 10 weken volledig afgesloten. Het totale werk duurt tot 17 maart 2008.

Gelijktijdig met de Veerkades krijgt ook een deel van de Paviljoensgracht een nieuwe inrichting. Tussen 7 januari tot 3 februari wordt ook deze straat tussen de Stille Veerkade en de Nieuw Molstraat afgesloten.

De herinrichting van de Veerkades zorgen ervoor dat de straten weer echt onderdeel worden van de Haagse binnenstad. De straten krijgen een rustigere en groenere uitstraling dan voorheen. De middenberm in de straat verdwijnt en het verkeer krijgt nog één rijstrook per richting. De straat krijgt geluiddempend asfalt en vrijliggende fietspaden. Ook komt er een veilige oversteek voor voetgangers en fietsers. Aan het eind van de herinrichting worden er bomen aan de zijkant van de straten geplant.

Met de herinrichting verdwijnen zo´n veertig parkeerplaatsen. Ook de verkeerslichten bij de Wagenstraat en de Kranestraat verdwijnen.
De werkzaamheden staan los van de invoering van het verkeerscirculatieplan (VCP).

De afsluiting van de straten heeft consequenties voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Doorgaand verkeer dat nu gebruik maakt van de route over de Veerkades wordt dringend geadviseerd om de ´Centrum Ring´ te nemen en niet meer door de binnenstad te rijden. De dichtstbijzijnde doorgaande route parallel aan de Amsterdamse- en Stille Veerkade is de Parallelweg en aan de andere zijde van de binnenstad de Mauritskade. Het verkeer wordt met borden omgeleid.

Tijdens de werkzaamheden is parkeren in de Veerkades en een gedeelte van de Paviljoensgracht niet mogelijk. Als compensatie is de parkeervergunning met gebiedscode 02 (Oude Centrum) tot 15 april ook geldig in de vergunninggebieden 01 (Spuikwartier / Nieuwe Haven) en 31 (Stationsbuurt). De parkeercontroleurs zijn van deze tijdelijke regeling op de hoogte. De vergunning moet ook dan zichtbaar zijn achter de voorruit.

De parkeergarages Veerkaden en Lutherse Burgwal, Bijenkorf en Markthof blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar. De parkeergarage Veerkaden is dan te bereiken via de Dunne Bierkade en de Kranestraat. Aanrijden van de parkeergarage Lutherse Burgwal is van 7 januari tot 3 februari alleen mogelijk vanaf de Grote Markt, daarna tot einde werk (17 maart) kunt u deze garage ook bereiken via de Paviljoensgracht.

De Veerkades en de Paviljoensgracht zijn belangrijke toegangswegen voor het Haagse centrum. Het werk wordt daarom in een zo kort mogelijke periode uitgevoerd. Dit heeft voordelen voor zowel het wegverkeer als het functioneren van de binnenstad, maar een keerzijde voor buurtbewoners. De werkdagen van de aannemer zullen namelijk langer zijn. Dat betekent dat de omgeving rekening moet houden met geluidsoverlast in de avonduren en op enkele dagen zelfs ’s nachts.
Provincie:
Tag(s):