donderdag, 28. februari 2008 - 17:11

Het Bildt schenkt gebruikte brandweerwagen aan Roemenië

St. Annaparochie

Na 28 jaar trouwe dienst gaat de AS-2 nu naar de Roemeense gemeente Praid. De gemeente het Bildt schenkt haar oude brandweerwagen, de AS-2, aan de gemeente Praid in Roemenië. De officiële overdracht van het voertuig aan de burgemeester van Praid, vindt plaats op dinsdag 4 maart voor het gemeentehuis van het Bildt. Naast dit afscheid wordt ook de nieuwe PM (personen manschappen wagen) met MSA (motor spuit aanhanger) officieel in gebruik genomen. Tijdens deze plechtigheid zijn meerdere voertuigen van de brandweer aanwezig.

Henk Dekkinga, voormalig bevelvoerder van de Bildtse brandweer, kwam met het idee voor de schenking toen hij na 33 jaar stopte bij de brandweer. Hij had geen belang bij een grote receptie maar vroeg, in plaats daarvan, of het mogelijk was om de oude AS-2 aan Roemenië te schenken als wijze van afscheidscadeau. De brandweer van de gemeente Kollumerland c.a. heeft de wagen, met 2.800 liter watercapaciteit, opgeknapt en het voertuig is nu klaar voor vertrek.

Aanstaande dinsdag komt de burgemeester uit de gemeente Praid, samen met de brandweercommandant en nog twee medewerkers van de gemeente, de wagen persoonlijk ophalen bij het Bildtse gemeentehuis. Gemeente Kollumerland c.a. zal hierbij ook aanwezig zijn.

Initiatiefnemer van dit hele project zijn B v.d. Meer en H.S. Nauta van de werkgroep “brandweer� Kollumerland c.a. Zij waren begaan met de Roemeense Gemeente. In Praid werden tot voor kort branden in de hele gemeente nog geblust met één pomp! Een brandweerwagen was er niet en dus moesten de hulpeloze, meestal onverzekerde, grote families wachten tot er pomp werd gebracht met paard en wagen. Om de gemeente Praid te helpen is de werkgroep dan ook al een aantal jaar bezig met het verzamelen van gebruikte brandweermaterialen. De oude AS-2 is dan ook een geweldige aanwinst voor de gemeente Praid.
Provincie:
Tag(s):