maandag, 14. januari 2008 - 20:41

'Het doek valt voor de brandweer'

Steenwijk

Brandweerkorpsen wereldwijd zijn altijd op zoek naar een ‘wapen’ dat hen helpt bij brandbestrijding. Incidenten waar de brandweer regelmatig mee te maken krijgt zijn autobranden. Veelal worden deze branden geblust met alleen water of een schuimvormend middel dat aan het bluswater wordt toegevoegd.

Het bedrijf Firetexx, opgericht door Poly- Nederland uit Steenwijk, heeft onlangs de TIGNIS op de markt gebracht. De TIGNIS werkt als het ware verstikkend, net als een blusdeken, die als het goed is ook bij u thuis voorhanden is. Het bedrijf heeft deze blusdeken nu zo ontworpen dat een autobrand op een snelle en veilige manier kan worden gedoofd. Aanleiding voor het ontwerp was de destijds vele duizenden autobranden bij rellen in Frankrijk, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

De TIGNIS is gemaakt van een brandwerend textiel en is samengesteld uit een glasvezel met een brandwerende coating. Het textiel is extreem brandwerend. De warmtestraling door het doek is uitzonderlijk laag en bij autobranden meerdere malen te gebruiken.

Eén van de voordelen is dat de blusmethode milieuvriendelijk is omdat de brandweer geen grote hoeveelheid water hoeft te gebruiken dat in de meeste gevallen in het riool wegloopt. Maar ook op lastige locaties waar blusvoertuigen moeilijk kunnen komen, zoals in parkeergarages, tunnels en files, is het doek een uitkomst.

In de werkplaats van autobedrijven kan men bij brand snel de Tignis over de auto trekken. Helaas komt het maar al te vaak voor dat een autobedrijf geheel wordt verwoest door brand. Er is meestal weinig tijd om alle auto's snel naar buiten te rijden. Door het afdekken met de TIGNIS kan men de schade beperken.

Inmiddels hebben een aantal brandweerkorpsen de deken in gebruik.
Categorie:
Tag(s):