woensdag, 5. maart 2008 - 12:24

'Het geld moet op het veld staan'

(Elfvoetbal) Marco van Basten is om 11.00 uur officieel gepresenteerd als nieuwe hoofdtrainer van Ajax. De huidige bondscoach van Oranje volgt na het EK in Oostenrijk en Zwitserland interim-coach Adrie Koster op. Van Basten tekende voor vier seizoenen. Na twee jaar volgt een evaluatiemoment.

In een bomvolle perszaal in de Amsterdam Arena deed Van Basten ditmaal niet de belofte om aantrekkelijk en aanvallend voetbal te spelen. "Dat lijkt me niet zo verstandig," refereerde hij aan zijn aanstelling bij Oranje, waar hij nog altijd op wordt afgerekend. "Hoewel ik wel vind dat goed voetbal bij een club als Ajax hoort. Ik speel nog steeds het liefst in een 4-3-3 samenstelling, maar het is niet langer heilig. Het getuigt juist van professionaliteit om ook andere systemen te kunnnen spelen."

Van Basten sprak tevens de hoop uit dat jongens als John Heitinga en Klaas-Jan Huntelaar ook volgend jaar nog in Amsterdam hun kunsten vertonen. "Zij zijn heel belangrijk voor Ajax. Ik hoop dat ze blijven."

Over Edgar Davids was de bondscoach duidelijk. "De komende maanden moet hij aantonen nog steeds een versterking te zijn voor Ajax. Alleen dan komt hij in aanmerking voor contractverlenging."

De slechte grasmat in de Arena was eveneens onderwerp van gesprek. "Om goed te voetballen, is een goede grasmat noodzakelijk. Daar is in de Arena helaas geen sprake van. Ook dat was een belangrijk punt tijdens de contractbesprekingen. In principe ben ik tegen kunstgras, maar als het niet anders kan, dan houd ik alle opties open. Weliswaar in samenspraak met de spelers, want zij moeten er tenslotte op voetballen."

Van Basten maakte tijdens zijn presentatie duidelijk nog wel de nodige spelers te willen aantrekken. "Het geld moet op het veld staan. We hebben bij de clubleiding het verzoek neergelegd om bepaalde versterkingen te kunnen halen. Daarvoor hebben we een soort carte blanche gekregen. Althans, tot op zekere hoogte natuurlijk. Ik ben wel van plan om mijn connecties bij AC Milan en Barcelona in te schakelen. Wie weet kunnen zij iets voor Ajax betekenen..."
Categorie:
Tag(s):