maandag, 5. mei 2008 - 20:04

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 7447 voor slachtoffers cycloon Myanmar

Den Haag

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 7447 voor de slachtoffers van de cycloon Myanmar in Birma. De cycloon bereikte zaterdagochtend de kust van Myanmar en sloeg in met windsnelheden tot 190 kilometer per uur. Vele duizenden (zover nu bekend 10.000 en 3000 vermist) mensen zijn dakloos geworden of worden vermist; het aantal doden is nog onbekend.

Het Rode Kruis helpt met onderdak, dekens, voedsel, artikelen voor persoonlijke hygiëne en medische voorzieningen voor de slachtoffers in het rampgebied. De cycloon veroorzaakte golven die laaggelegen gebieden en enkele voor de kust gelegen eilanden overspoelden. Met enkele van de eilanden is alle contact verloren. Voor de levens van de duizenden mensen op deze eilanden wordt gevreesd.

Hulpverleners van het Rode Kruis zijn in het rampgebied aanwezig om de schade in kaart te brengen. De rieten huisjes of hutten van tinnen platen waarin veel mensen wonen, waren niet bestand tegen het orkaangeweld. Het grootste deel van Myanmar zit zonder elektriciteit. Michael Annear van het Rode Kruis in Myanmar: ‘Niemand weet precies hoe groot de schade is. Het binnenland is nauwelijks toegankelijk omdat alle toegangswegen zijn overstroomd of weggevaagd. Ferry’s zijn gezonken en bruggen ingestort. Als we weten wat de daadwerkelijke omvang van de ramp is, zal het dodental snel stijgen’.

Drinkwater is vervuild, waardoor er grote behoefte is aan waterzuiveringstabletten en schoon drinkwater. ‘Onze prioriteit ligt nu bij het verschaffen van de meest elementaire noodhulp’, zegt Annear. ‘De slachtoffers hebben, naast schoon drinkwater, dringende behoefte aan onderdak, dekens, voedsel, artikelen voor persoonlijke hygiëne en medische voorzieningen’.
Provincie:
Tag(s):