zondag, 28. december 2008 - 12:38

'Het vuur' komt er weer aan

Amsterdam

Bij veel bewoners van het Floradorp in Amsterdam-Noord begint het vlak na Sinterklaas alweer te kriebelen. 'Het vuur' komt er weer aan. De laatste jaren gaat de traditionele kerstbomenverbanding op het veld aan de Floraweg gepaard met ruim overleg met de deelraad, politie, brandweer en vertegenwoordigers van de buurt. Spontaan is het niet meer, maar de traditie mag niet verloren gaan vinden vrijwel alle buurtbewoners.

Zo'n twintig jaar gelden werd de stapel met kerstbomen nog 'gewoon' te midden van de huizen aangestoken. Op het kruispunt van de Campanulastraat en de Dotterbloemstraat waren de stenen jarenlang tot ver in april zwartgeblakerd. De lantaarnpalen langs de kruising hadden het zwaar te verduren en stonden nog wekenlang kromgetrokken van de hitte. Maar omdat de stapel steeds hoger werd en het gevaar van een grote brand in de volksbuurt te groot werd is het vuur verplaatst naar het voetbalveld aan de Floraweg.

In 2003 werd het vuur eenmalig door het stadsdeel verboden wat tot hevige rellen in 'het dorp' leidde. Aanleiding was het vuur van 2002-2003 waarbij autobanden, huisvuil kerstbomen en zelfs twee gestolen auto's werden verbrand. Het vreugdevuur was dat jaar zelfs 40 bij 40 meter. Toen de brandweer het te gevaarlijk vond worden en het vuur wilde blussen 'waren de rapen gaar'. De vlam sloeg in de pan en het blussen werd onmogelijk gemaakt. Als straf werd het vuur een jaar later verboden.

Het opbouwen van het vuur neemt met tien man drie dagen in beslag. In deze dagen wordt de stapel hout en bomen aan de Floraweg 24-uur per dag bewaakt door een eigen ordedienst. Zondag 28 december is men begonnen met het opbouwen van de stapel voor dit jaar, geregiseert door de deelraad. Maximaal mag het vuur dit jaar 17 bij 17 meter bestrijken. Al met al toch mooi het grootste vuur van Nederland!
Provincie:
Tag(s):