dinsdag, 16. september 2008 - 22:44

Het wordt donker in Flevoland

Lelystad

Speuren naar uilen en staren naar sterren? Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 25 oktober 2008 is het mogelijk. In heel Nederland worden ‘duistere’ activiteiten georganiseerd. Bedrijven en overheden worden gevraagd de lichten te doven.

Natuur en Milieu Flevoland, samen met De Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu, vragen hiermee aandacht voor de schoonheid en het nut van de donkere nacht. Zij willen dat gemeenten en bedrijven permanent beleid gaan voeren om lichtvervuiling tegen te gaan.

Het doven of dimmen van lampen levert niet alleen een flinke energiebesparing op; het is ook beter voor mens en dier. Elk jaar wordt Nederland lichter, terwijl veel mensen juist willen genieten van de donkerte van de nacht en van de prachtige sterrenhemel.

Tijdens de vierde Nacht van de Nacht worden in heel Flevoland vele nachtelijke activiteiten georganiseerd. In Almere kan men naar Stadslandgoed de Kemphaan (19.00 uur) en in Biddinghuizen naar het Donkere Harderbos (19.00).

Bij Bezoekerscentrum Oostvaardersplassen aan de Oostvaardersplassen wordt een klimaatweekend gehouden (25 oktober van 09.00-17.00 uur).

In 2007 is de Nacht van de Nacht definitief doorgebroken. Landelijk kwamen ruim 12.000 bezoekers naar de nachtelijke activiteiten en genoten zo van de schoonheid van de nacht.

De activiteiten op de Kemphaan alleen al trokken 3000 mensen naar het stadslandgoed. Ruim honderd gemeenten en tientallen (grote) bedrijven doofden het licht van meer dan driehonderd torens, kerken, kantoren, bruggen, monumenten, elektriciteitscentrales en andere bouwwerken.

In Flevoland zullen opnieuw de gemeente Dronten en Lelystad de lichten doven op gemeentelijke gebouwen. Een aantal gemeenten kondigde in het kader van de Nacht van de Nacht aan om permanent verlichting uit te laten of de openbare ruimte veel energiezuiniger te gaan verlichten.

Door moderne lampen en armaturen en slimme technieken te gebruiken wordt het niet alleen donkerder, maar kunnen gemeenten volgens onderzoek gemiddeld 20% energie besparen.

Op de website: www.nachtvandenacht.nl vindt u het activiteitenschema van Flevoland terug en hier kunt u ook terecht voor meer informatie.
Provincie:
Tag(s):