maandag, 3. maart 2008 - 15:30

High-tech brandblus-oefencentrum met Amsterdams tintje

Schiphol

Minister Ter Horst heeft maandagmiddag 3 maart bij Schiphol het nieuwe opleiding- en oefencentrum van Brandweer Amsterdam-Amstelland, genaamd BOCAS geopend. Het opleiding- en oefencentrum is het resultaat van een uniek samenwerkingsproject van Brandweer Amsterdam-Amstelland met Amsterdam Airport Schiphol en TNO. Dit heeft Brandweer Amsterdam-Amstelland bekendgemaakt.

Primeur
Het samenwerkingsverband met TNO is een wereldwijde primeur, nergens ter wereld werkt een onderzoeksinstituut zo nauw samen met een opleidingscentrum op dit vakgebied. Mede daardoor staat BOCAS vooraan in de ontwikkeling en vernieuwing op het gebied van brandveiligheid en incidentbestrijding.

TNO
TNO heeft met de officiële opening het permanente fieldlab in gebruik genomen. Het fieldlab wordt gebruikt voor realtime onderzoek en het ontwikkelen en in gebruik nemen van vernieuwingen voor hulpverleners in de dagelijkse praktijk. Hierbij moet worden gedacht aan onderzoeken van intelligente kleding of nieuwe brandbestrijdingsmethoden.

Camera’s volgen hulpverleners
TNO beschikt op de locatie o.a. over een videosurveillancessysteem waarmee de hulpverleners gedurende hun acties kunnen worden gevolgd. Een permanent onderzoekslab in het veld, om in het heetst van de ‘strijd’ onderzoek te doen, maar ook om de vragen en knelpunten uit de dagelijkse praktijk direct te kunnen verwerken bestaat nog nergens ter wereld op dit terrein.

Mogelijkheden nieuw oefencentrum
Het opleiding- en oefencentrum wordt aangeduid met de naam BOCAS, wat staat voor Brandweer Opleiding Centrum Amsterdam-Amstelland Schiphol. BOCAS is een modern complex, waar het mogelijk is om volgens de laatste technieken en methodes realistisch te oefenen.

Amsterdams grachtenpand
Er kan worden geoefend met zeer diverse brandscenario’s, maar ook auto te water, auto-ongevallen, reddingen verrichten in puin en werken op hoogte behoren tot de mogelijkheden. In het nieuwe oefengebouw, dat van buiten iets wegheeft van een typisch Amsterdams grachtenpand, worden branden computergestuurd gesimuleerd.

Branden zijn gasgestookt
De branden worden op gas gestookt, waardoor de brand ook met één druk op de knop uit zijn in geval van nood. Maar als er tijdens de oefening op een verkeerde manier wordt geblust, kan het ook gebeuren dat de brand zich uitbreidt of overslaat naar een ‘naast gelegen woning’ in het oefengebouw.

Betere evaluatie
Doordat de oefeningen computergestuurd zijn, zijn ook de mogelijkheden om de inzet te evalueren sterk verbeterd. Na afloop kan de hele ploeg de oefening nog eens via de computer bekijken om te zien wat goed ging en wat er nog beter zou kunnen.

Veiligheid centraal
In het nieuwe complex staat de veiligheid van de mensen die oefenen centraal. Iedere ploeg wordt altijd begeleid door een instructeur van het oefencentrum, die met behulp van een afstandbediening een oefening op ‘pauze’ kan zetten, of direct kan beëindigen. In dat geval is het hele pand binnen zestig seconden rook- en hittevrij.

Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van het huidige oefencentrum, waar nog met pallets wordt gestookt en er dus echt brand ontstaat.

Oefenrook
In het oude oefencentrum waren de branden daardoor veel minder goed te controleren en kwam er ook echte rook vrij, in tegenstelling tot het nieuwe centrum waar oefenrook het gebouw in wordt geblazen. Deze oefenrook is niet schadelijk, echte rook is dat natuurlijk wel.

Oude oefencentrum
Met de komst van het nieuwe oefencentrum dat naast Schiphol vlak langs de A4 is gelegen, komt een einde aan het oefenen in de oude gasfabriek aan de Spaklerweg te Amsterdam. Sinds 1969 hebben duizenden brandweerlieden hier hun opleiding gevolgd en extra oefeningen gedraaid.

Niet alleen vanuit de regio Amsterdam en omstreken, ook korpsen buiten deze regio maken al jarenlang dankbaar gebruik van het oefenterrein aan de Spaklerweg. Brandweer Amsterdam-Amstelland is er trots op om het nieuwe oefencentrum in de gelederen te hebben en zal zich ook in de toekomst steeds blijven ontwikkelen om zo oefenen volgens de laatste technieken mogelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):