maandag, 1. december 2008 - 9:43

HIV-patiënten krijgen nog veel negatieve reacties

Amsterdam

In het dagelijkse leven in Nederland krijgen mensen met hiv uiteenlopende negatieve reacties op het hiv-genfecteerd zijn. Dit blijkt uit een uniek, grootschalig onderzoek onder ruim 650 mensen met hiv naar het stigma dat zij ervaren. De resultaten worden op 1 december gepresenteerd op het Soa Hiv Aids congres in de RAI.

De resultaten zijn verontrustend. Zonder uitzondering heeft iedere deelnemer ooit eens negatieve reacties ervaren. Meer dan de helft van de deelnemers heeft te maken gehad met stigmatisering in het uitgaansleven, in de werksfeer, bij contacten met financile dienstverleners, in de media of door hun sekspartner.

Maar ook naaste familie en vrienden reageren misplaatst op hun naasten met hiv, bijvoorbeeld door ze letterlijk op afstand te houden of ze de schuld te geven van hun hiv-infectie. Zelfs bij de tandarts, de huisarts of in het ziekenhuis ervaart eenvijfde tot een kwart van de hiv-genfecteerden negatieve reacties. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van het Aids Fonds, in samenwerking met de Hiv Vereniging Nederland.
Provincie:
Tag(s):