dinsdag, 22. april 2008 - 14:58

Hoe Romeins waren de Romeinen?

Nijmegen

Donderdag 15 mei viert de Radboud Universiteit Nijmegen haar 85e Dies Natalis met een eucharistieviering en een academische zitting in de Stevenskerk. Deze plechtigheden vormen tevens de officiële opening van het 17e lustrum, dat gevierd wordt met diverse activiteiten in de stad en op de universiteitscampus in de periode van 14 mei tot en met 1 juni.

Donderdag 15 mei om 14.00 uur zal de traditionele stoet van hoogleraren vanuit Museum het Valkhof door de Nijmeegse binnenstad naar de Stevenskerk trekken waar de academische plechtigheid om 14.30 uur begint.

Prof. dr. Olivier Hekster, hoogleraar Oude geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, spreekt de lustrumdiesrede uit, getiteld The limits of Rome. Een rede die het publiek tweeduizend jaar terugvoert in de tijd: naar de Varusslag in het Teutoburger woud en de opstand van de Bataven die de verwoesting betekende van Oppidum Batavorum of Noviomagus.

Tegelijkertijd behandelt de rede actuele onderwerpen als identiteit en integratie: want hoe verhielden de ‘Romeinen’ aan de randen van het Romeinse Rijk zich tot Rome zelf? Waren de inwoners van de noordelijke provincies wel zo Romeins?

Tijdens de academische plechtigheid worden eredoctoraten uitgereikt aan de Amsterdamse burgemeester dr. M.J. Cohen, de jurist prof. dr. E. Dirix , de fysicus prof. dr. Sir R. Friend en de psycholoog prof. dr. J.A. Bargh. Dr. Cohen zal namens de eredoctores het dankwoord voeren.

Burgemeester Thom de Graaf zal namens de gemeente Nijmegen een cadeau aanbieden.
Provincie:
Tag(s):