woensdag, 23. januari 2008 - 18:10

Hof: ‘Hofstadgroep’ geen terroristische organisatie

Den Haag

De strafkamer van het Gerechtshof ’s-Gravenhage heeft woensdag 23 januari in hoger beroep uitspraak gedaan in de zogenoemde “Hofstadzaak�. Het hof heeft, anders dan de Rechtbank in eerste aanleg, geoordeeld dat er bij de Hofstadgroep geen sprake is van een criminele en terroristische organisatie. Dit heeft het gerechtshof woensdag laten weten.

Het gerechtshof komt tot deze conclusie omdat er geen duurzaam en gestructureerd samenwerkingsverband tussen de verdachten kon worden vastgesteld en evenmin een gemeenschappelijk gedeelde ideologie.

Geen terroristische organisatie
Ook was er volgens het hof geen sprake van dat de verdachten als groep het oogmerk hadden ‘geweldsfeiten’ of ‘opruiingdelicten’ te begaan. Alle verdachten zijn dan ook vrijgesproken van deelname aan een criminele en terroristische organisatie.

Jason W.
Jason W. is door het hof wel veroordeeld tot 15 jaar cel voor het gooien van een handgranaat naar leden van het arrestatieteam van de Politie Den Haag en het in zijn bezit hebben van meerdere handgranaten.

Ismail A. is van het medeplegen van het gooien van de handgranaat vrijgesproken, maar wel tot 15 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het in zijn bezit hebben van handgranaten. Volgens het hof kan niet bewezen worden dat Ismail A. van tevoren een afspraak had gemaakt dat Jason W. de handgranaat zou gooien.

Handgranaten
Het hof vond niet bewezen dat Jason W. en Ismail A. de handgranaten in hun bezit hadden met de bedoeling daar terroristische daden mee te plegen. Ook het gooien van de handgranaat door Jason W. is volgens het hof geen terroristische daad geweest, omdat ‘niet bewezen kan worden dat hij dat heeft gedaan met als doel de bevolking erge vrees aan te jagen’.

Het openbaar ministerie (OM) eiste eerder veroordeling van de Hofstadverdachten voor deelname aan een criminele en terroristische organisatie tot celstraffen van 22 maanden tot 2 jaar. Tegen Jason W. en Ismail A. had het OM een celstraf van 18 jaar geëist voor deelname aan de Hofstadgroep en het gooien van de handgranaat als terroristische daad.

In maart 2006 oordeelde de Rechtbank Rotterdam dat de Hofstadgroep wel een criminele en terroristische organisatie was en veroordeelde de verdachten tot celstraffen van één tot vijf jaar. Jason W. werd daarnaast ook veroordeeld voor het gooien van de handgranaat en het in zijn bezit hebben van handgranaten en kreeg 15 jaar celstraf.

Ismail A. werd ook veroordeeld voor het medeplegen van het gooien van de handgranaat en het in het bezit hebben van handgranaten en kreeg 13 jaar celstraf.
Provincie:
Tag(s):