woensdag, 9. april 2008 - 13:18

Hof spreekt raadslid vrij van ronselen stemmen

’s-Hertogenbosch

In hoger beroep is een 34-jarig gemeenteraadslid uit Weert woensdag 9 april vrijgesproken van het actief verzamelen van volmachten voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 in Weert. Dit heeft het Gerechtshof van ’s-Hertogenbosch woensdag laten weten.

De man werd ervan verdacht zelf actief mensen te hebben benaderd om vervolgens via hun oproepingskaart een volmacht - en dus een stem op zichzelf - te bemachtigen. Het hof is hiervan tijdens het onderzoek in hoger beroep niet overtuigd geraakt.

Het hof baseert zich daarbij op de verklaringen van meerdere getuigen bij de rechter-commissaris. Hieruit blijkt dat het initiatief tot afgifte van de volmacht bij de kiezers lag en niet bij de verdachte, hetgeen strookt met de intentie van de Kieswet.

In deze zaak zijn ook verklaringen afgelegd bij de politie. Anders dan de kantonrechter in Roermond hecht het hof minder waarde aan deze verklaringen. Het hof is van oordeel dat de verklaringen bij de rechter-commissaris met meer waarborgen tegen onjuistheden en/of onvolledigheden zijn afgelegd.

De kantonrechter in Roermond veroordeelde het raadslid vorig jaar tot een geldboete van 1000 euro.
Provincie:
Tag(s):