dinsdag, 8. april 2008 - 9:45

Hoge afzetprijzen stuwen omzet industrie omhoog

Rijswijk

De industrie heeft in februari ruim 15 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dit is de hoogste omzetgroei in ruim zeven jaar. In januari was de omzettoename 10 procent. Dat blijkt dinsdag 8 april verschenen cijfers van het CBS.

De omzetgroei is voor meer dan de helft toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Vooral in de aardolie- en chemische industrie waren de eindproducten fors duurder. Daarnaast telde februari in 2008 een werkdag meer dan in 2007. Het positieve effect hiervan wordt geraamd op ongeveer 3,5 procent.

Met uitzondering van de textielindustrie hebben alle branches meer omzet geboekt dan een jaar eerder. In de voedings- en genotmiddelenindustrie en de aardolie- en chemische industrie was de omzettoename met 18 procent hoger dan gemiddeld in de gehele industrie.


Op de binnenlandse en de buitenlandse markt was de omzetontwikkeling vrijwel even groot. In het binnenland deed de aardolie- en chemische industrie met een omzetgroei van 25 procent goede zaken. Op de exportmarkt zag de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn omzet met 22 procent stijgen.
Categorie:
Tag(s):