vrijdag, 28. november 2008 - 11:34

Hogere kosten TNT maken Kerstzegel duurder

Amsterdam

TNT Post heeft de prijs van de kerstzegels dit jaar 5 eurocent verhoogd die daardoor op 34 eurocent komt. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) kan niet toetsen of tariefstijgingen van TNT Post binnen de perken liggen door het uitblijven van een nieuwe Postwet. Dat bevestigt een woordvoerder van de OPTA vrijdag.

Prijswijzigingen moeten door TNT verplicht worden voorgelegd aan de OPTA om misbruik te voorkomen. De OPTA kan echter ‘niets’ met deze prijsverhoging van TNT omdat de huidige Postwet alleen de maximale prijsverhogingen tot en met vorig jaar voorschrijft. TNT zegt de prijsverhoging te hebben gedaan vanwege de stijging van kosten. De prijs van de kerstzegel was 29 eurocent sinds 2002 .

Liberalisering postmarkt
Concurrenten van TNT willen dat de postmarkt snel helemaal wordt vrijgegeven maar vandaag heeft het kabinet besloten om de Nederlandse postmarkt nog niet te liberaliseren. Het kabinet stelt dat het nog niet heeft kunnen constateren dat er sprake is van sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden voor de hele postsector.

TNT meldt vrijdagmiddag dat zij graag in overleg met het kabinet en alle betreffende partijen willen treden om te komen tot fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. TNT benadrukt dat ook aan de andere voorwaarde die de regering eerder aan openstelling van de postmarkt heeft verbonden, niet is voldaan: in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kan TNT niet op gelijke voorwaarden concurreren. In Duitsland loopt de rechtszaak van TNT over het minimumloon in de postsector nog steeds.
Provincie:
Tag(s):