vrijdag, 12. september 2008 - 8:48

Hollandse populier verdwijnt

Wageningen

De oer-Hollandse zwarte populier wordt steeds zeldzamer. Uit analyse van de genen van 44 jonge zwarte populieren blijkt dat amper de helft nog zuivere Hollandse genen heeft.

Bijna de helft van de zaailingen langs Nederlandse rivieren is een kruising met aangeplante hybride populieren. Dat blijkt uit onderzoek dat Wageningse genetici deze week publiceerden in het tijdschrift Tree Genetics & Genomics.

De zwarte populier is een belangrijke soort in Nederlanse ooibossen, natte bossen aan de oevers van de grote rivieren. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt geprobeerd de natuurlijke ooibossen te herstellen.

Een groot deel van de populieren die in Nederland zijn aangeplant voor de houtproductie zijn kruisingsproducten van Europese en Noord-Amerikaanse populieren. De oude bomen in de natuurgebieden zijn meestal nog genetisch zuivere Zwarte populieren, maar van de 44 jonge populieren die spontaan zijn opgekomen aan de oevers van de Waal en de IJssel vonden onderzoekers in 20 gevallen genetisch materiaal van andere populierensoorten, vooral uit Noord-Amerika.

Zonde vinden natuurpuristen, want met het verdwijnen van de Europese zwarte populier gaat een deel van de genetische diversiteit in de natuur verloren. Onderzoeker dr. René Smulders maakt zich desondanks geen grote zorgen. ‘Wij houden ons daarover in het artikel bewust op de vlakte. Het is de vraag wat natuurlijke selectie gaat doen. Het zou best eens kunnen zijn dat die in het voordeel van de inheemse soort gaat werken. En als dat niet zo is, en er ontstaat een nieuwe kruisingspopulatie die beter aangepast is aan de nieuwe omstandigheden, hoeft dat voor de natuur geen ramp te zijn.’
Categorie:
Tag(s):