maandag, 25. februari 2008 - 8:30

Hond Shiva ter dood veroordeeld

Vlissingen

De op 5 mei 2007 inbeslaggenomen American Staffordshire Terrier Shiva van Laura Smesman, is op 22 februari jl. door de rechtbank in Middelburg ter dood veroordeeld op basis van de regeling agressieve dieren (RAD). Afgelopen vrijdag is maar weer gebleken hoe de huidige RAD faalt, aldus de Partij voor de Dieren (PvdD).

De officier van justitie vond dat men, op basis van uiterlijke kenmerken, Shiva moest laten inslapen. Volgens de PvdD nam hij geen notie van het feit dat Shiva nog nooit agressief gedrag heeft vertoond en dat de rechter al drie keer eerder een gedragstest van de hand heeft gewezen omdat de hond niet agressief is.

Shiva is drie keer geschouwd op basis van uiterlijke kenmerken. Twee maal door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en eenmaal door de Animal Research Foundation Europe (ARFE). Het enige schouwings rapport waar door de rechter en de officier van justitie naar werd gekeken was het derde dat afkomstig was van mevrouw A.C.C. Kersjes, ondanks de bezwaren van de advocaat van mevrouw Smesman, aldus de PvdD.

De officier van justitie trok het rapport van de heer van Ginneke van de ARFE in twijfel daar deze van de pitbull club was en hij sprak daarom van belangenverstrengeling. Volgens de PvdD vergat hij erbij te zeggen dat mevrouw Kersjes, de maker van het rapport, ook zelf een laser asiel runt met inbeslaggenomen honden.

Na herhaaldelijk aandringen van de advocaat van mevrouw Smesman is er naar de andere schouw rapporten gekeken, waarbij er dingen uit het eerste schouw rapport van de heer Fakkel werden gehaald.

Volgens de PvdD waren er nog meer bezwaarpunten inzake deze kwestie. Mevrouw Smesman gaat in hoger beroep.
Provincie:
Tag(s):