maandag, 25. augustus 2008 - 10:55

'Hondeneigenaren verplicht op cursus'

Enschede

Hondeneigenaren zouden voortaan een cursus moeten volgen, waarin ze leren beter met hun viervoeter om te gaan. Op die manier moet het aantal bijtincidenten worden teruggedrongen.

Jaarlijks worden er naar schatting 150.000 mensen het slachtoffer, 50.000 mensen moeten medische behandeling ondergaan.

Volgens voorzitter Henk ten Napel van de stichting is de voornaamste oorzaak van agressie onder honden dat baasjes ‘de taal van hun hond niet spreken’: ,,Al met een eendaagse cursus sociale vaardigheden, waarbij het baasje de meest elementaire zaken wordt geleerd, kunnen heel wat problemen worden voorkomen.�

In een eerste enquête van de stichting reageerden hondeneigenaren enthousiast op de plannen voor een landelijke regeling voor een cursus sociale vaardigheden.

Ten Napel heeft zijn plannen voorgelegd aan diverse politici. PvdA-Kamerlid Waalkens is een groot voorstander van een verplichte cursus voor mensen die op het punt staan een hond te kopen.

Het is Waalkens heel wat waard als er meer wordt gedaan om bijtincidenten te voorkomen. Bij alleen een cursus hoeft het van hem niet te blijven.

Ten Napel zegt in verregaande onderhandelingen te zijn met een gemeente in de Randstad voor een proef. ,,De verantwoordelijk wethouder is erg enthousiast. We hopen dat ook de gemeenteraad ermee instemt en dan zouden we volgend jaar al kunnen beginnen met een pilot.�
Provincie:
Tag(s):