dinsdag, 2. december 2008 - 12:18

Honderdduizenden dieren dood op secundaire wegen

Wageningen

Rustige secundaire wegen zijn veel dodelijker voor dieren dan tot nu toe werd gedacht. Jaarlijks sneuvelen meer dan honderdduizenden dieren onder de wielen van gemotoriseerd verkeer.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Tweederde van de ongeveer vijfhonderd dassen die jaarlijks sneuvelen in het verkeer wordt aangereden op een secundaire weg. Dat is vijftien procent van de totale dassenpopulatie in ons land.

Niet alleen voor dassen, ook voor andere zoogdieren als reeën, konijnen, egels, wilde zwijnen, bunzingen en boommarters. Volgens zoogdiervereniging VZZ sneuvelen jaarlijks meer dan 100 duizend egels onder de wielen van gemotoriseerd verkeer. Negen van de tien dode boommarters is slachtoffer van het verkeer.

Volgens de onderzoekers sneuvelen de meeste dieren omdat vele secundaire wegen zorgen voor een versnippering van de leefgebieden. De dieren komen in ons land gemiddeld om de 1300 meter een lokale weg tegen. Dat moet dus wel vaak mis gaan.

Om de dodelijke aanrijdingen tegen te gaan, pleiten de onderzoekers voor rondwegen langs de natuurgebieden. Voor de gemeente Brummen ligt er inmiddels een klant en klaar plan. Maar wanneer het wordt uitgevoerd is nog niet duidelijk.
Categorie:
Tag(s):