dinsdag, 9. september 2008 - 14:45

Honderden parachutisten op de Ginkelse Heide

De bevrijdingsoperatie Market Garden wordt zaterdag 20 september 2008 voor de 64ste keer herdacht op de Ginkelse Heide in Ede. Na de herdenkingsplechtigheid zullen honderden parachutisten springen om stil te staan bij de luchtlandingen van september 1944.

Engelse parachutisten van het 4Th Battalion The Parachute Regiment uit Engeland, militairen van de 11de Luchtmobiele Brigade uit Nederland en tientallen Pathfinders zullen springen uit vier vliegtuigen: drie Herculessen en een Dakota. De Dakota wordt begeleid door een B-25 Mitchell uit WO II.

Zeker 100 veteranen uit Engeland zijn aanwezig om de herdenkings-plechtigheid vanaf de grond bij te wonen. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland.

De Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide begint om 10.30 uur met een herdenking bij het Airborne monument aan de N224. Deze bestaat uit enkele toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De Edesche Harmonie verzorgt de muziek. Het orkest speelt koraalmuziek tijdens de kransleggingen. De Band of the Parachute Regiment uit Engeland vertolkt de volksliederen van achtereenvolgens Engeland, Polen en Nederland. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door de Band of the Parachute Regiment samen met de Pegasus Pipes and Drums Band uit Barneveld. Daarna beginnen de luchtlandingen.

Er zijn drie Herculessen waaruit de Engelse en Nederlandse para’s zullen springen. Daarnaast vliegt er een Dakota. Daaruit springen de Pathfinders, een re-enactmentgroep. Zij beginnen met het droppen van tassen met poppies. Dit is een eerbetoon aan de Air Dispatchers die tijdens de oorlog zorgden voor de bevoorrading van de troepen vanuit de lucht.

Om de herdenking luister bij te zetten, vliegt er ook een Mitchell over, een B-25 bommenwerper uit WO II. Dit vliegtuig heeft daadwerkelijk in de Tweede Wereldoorlog gevlogen.

Voorafgaand aan de herdenking en na de luchtlandingen vliegen de Parapanters boven de heide. De Luchtlandingen duren tot ongeveer 12.30 uur.

Om de toestroom van het vele publiek goed te regelen, rijden gratis pendelbussen vanaf de parkeerplaats op de Simon Stevinkazerne aan de Nieuwe Kazernelaan in Ede. Automobilisten kunnen de bebording volgen.
Er rijden ook bussen vanaf het station Ede-Wageningen. De instapplaats is bij de uitgang aan de kant van Ede-Centrum.

In het kader van de Airborne is er vanaf 16 september heel veel te doen in Ede. Er zijn filmavonden in De Reehorst, diverse exposities en kinderworkshops.

De band of the Parachute Regiment geeft op donderdagavond een concert in het Open Luchttheater De Kuil in Ede. Voor dit concert zijn gratis kaarten af te halen bij de gemeente Ede.

Op vrijdagavond 19 september is er een grote Airborne Taptoe op De Markt in Ede. Ook dit evenement is gratis te bezoeken.

Zaterdagmiddag zijn er in het centrum veel activiteiten zoals een Airborne braderie, een grote Parade ‘Kunst en Vliegwerk’ en vanaf 16.00 uur een swingende Airborne Party op het Museumplein.

Voor meer informatie over dit festival kunt u kijken op: www.airbornefeelings.nl.
Provincie:
Tag(s):