woensdag, 12. november 2008 - 9:08

Hoofdverdachte HIV-zaak krijgt 9 jaar cel

Groningen

De straffen die de Groningse rechtbank woensdag heeft opgelegd aan de verdachten in de Groninger HIV-zaak, zijn beduidend lager dan het Openbaar Ministerie geëist had. Tegen de twee hoofdverdachten eiste het OM 15 jaar cel. De rechtbank kwam niet verder dan negen en vijf jaar gevangenisstraf.

De rechtbank baseerde haar uitspraak op het feit dat zij niet alle zaken bewezen achtte. Zo kon niet onomstotelijk worden vastgesteld dat de slachtoffers met het HIV van de verdachten is besmet. De beide hoofdverdachten kregen verschillende straffen opgelegd omdat volgens de rechtbank één van hen minder toerekeningsvatbaar is en onder druk stond van de andere hoofdverdachte.

De derde verdachte, die verdacht werd van medeplichtigheid, kreeg van de rechtbank een celstraf van 18 maanden. Ook deze is flink lager dan de acht jaar die het OM graag wilde. Omdat het voorarrest van deze verdachte al langer was, is hij op vrije voeten gesteld.

Het OM in Groningen heeft direct laten weten dat zij in hoger gaat tegen de uitspraak van de rechtbank. Zij vindt de verschillen tussen de eis en de daadwerkelijke straf te groot en oordeelt dat het Hof zich nogmaals over de zaak moet buigen.
Provincie:
Tag(s):