vrijdag, 19. september 2008 - 16:08

Hoogbejaarde brandstichter veroordeeld tot 6 maanden cel

Zutphen

De rechtbank in Zutpen heeft vrijdag 19 september een 85-jarige man tot een gevangenisstraf van twaalf maanden veroordeeld, waarvan zes voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een proeftijd opgelegd van vijf jaar, waarvan hij drie jaar onder toezicht van de reclassering valt.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte schuldig is aan veelvuldige brandstichtingen, onder andere bij zijn overbuurman, verschillende bospercelen, schuurtjes en papierfabriek De Hoop.

Ook acht de rechtbank bewezen dat hij zijn overbuurman gedurende een aantal jaren heeft belaagd (gestalkt). De verdachte probeerde deze buurman uit de wijk te jagen. Bovendien had hij deze buurman beschuldigd van het feit dat deze buurman bij zichzelf brand had gesticht.

Persoonlijke omstandigheden
Dit zijn zeer ernstige feiten, waar de rechtbank, als het geen rekening zou hoeven houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf zou opleggen. Maar het zijn juist de bijzondere persoonlijke omstandigheden van deze verdachte die maken dat hij geen lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgt.

Hoge leeftijd
De rechtbank houdt in de strafmaat rekening met de hoge leeftijd, het feit dat hij verminderd toerekeningsvatbaar was en zijn gezondheidsklachten. Gelet op het herhalingsgevaar legt de rechtbank een langere proeftijd op dan gebruikelijk en staat de verdachte dus langer onder toezicht van de reclassering.

Planmatig
De raadsman van de verdachte bepleitte dat de man vanwege zijn leeftijd niet naar de gevangenis zou moeten. De rechtbank volgt de raadsman niet. Zij benadrukt dat alleen de hoge leeftijd geen reden is om iemand geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. De verdachte was gedeeltelijk wél toerekeningsvatbaar en ging planmatig te werk.
Provincie:
Tag(s):