donderdag, 6. maart 2008 - 21:05

Hoogeveen kijkt met goed gevoel terug op de jaarwisseling

Hoogeveen

Hoogeveen is zeer tevreden over het verloop van de jaarwisseling, het was opnieuw een rustig feest. De gezamelijke aanpak door wijkbeheer, brandweer en politie wordt dan ook voortgezet. Dat betekent in een vroegtijdig stadium met partners de voorbereiding op de jaarwisseling te starten. Er zijn in de aanloop twee briefings gehouden om de zaken onderling af te stemmen en de risico’s te inventariseren.

Burgemeester Willem Urlings looft de gezamenlijke aanpak van de jaarwisseling. “Waar tien jaar geleden in Hoogeveen van alles mis ging, was de gemeente dit jaar een toonbeeld van rust. Hoogeveen heeft nu een van de rustigste jaarwisselingen in Drenthe�, aldus Urlings.

Dit jaar moest voor het eerst een vergunning voor een vreugdevuur worden aangevraagd. Er waren 22 vergunningen afgegeven. Maar daarnaast waren er op 17 plekken spontane, dus illegale, vuurtjes. De nieuwe aanpak heeft in ieder geval in de wijken Wolfsbos en Hoogeveen-Zuid gewerkt. Tussen kerst en oud en nieuw hoefde de brandweer maar zes keer uit te rukken, tegen 33 keer vorig jaar. Het vergunningstelsel moet leiden tot minder vuren op veiliger plekken.

De aanpak van de vreugdevuren kan pas de eerstkomende jaarwisseling worden getest. Dit jaar is er door de dichte mist weinig terecht gekomen van handhaving rond de vuren.

De samenwerking tussen politie, brandweer en wijkteams werpt vruchten af. Teams die bestaan uit een wijkagent, wijkbeheerder en een toezichthouder, proberen in een vroeg stadium te ontdekken wat leeft. Dat kunnen ze omdat ze hun gebied goed kennen. Door afspraken te maken met bewoners – en de jeugd in het bijzonder – kunnen ze veel ellende voorkomen.

De kosten bedroegen dit jaar ruim 58.000 euro. Daarin zit niet alleen schade aan straatmeubilair, verkeers- en straatnaamborden, ruiten en verlichting, maar ook kosten voor het verwijderen en terugplaatsen van abri’s, het opruimen op nieuwjaarsdag en het storten van afval.
Provincie:
Tag(s):