donderdag, 3. april 2008 - 13:25

Hormoon mogelijke voorspeller menopauze

Utrecht

In Nederland en de rest van de wereld komt zo’n een procent van de vrouwen te vroeg in de overgang, namelijk voor hun veertigste. De groep vrouwen die relatief vroeg in de overgang komt (tussen de 40 en 45 jaar) is groter, ongeveer 10 procent van de bevolking.

Deze vrouwen zullen hierdoor ook veel eerder dan normaal onvruchtbaar worden. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar vruchtbaarheid heeft verloren is 41.

Onderzoekers van het UMC Utrecht ontdekte dat de concentratie van het hormoon AMH in het bloed de menopauze beter voorspelt dan de leeftijd.

Zakt de concentratie van het hormoon AMH, dan betekent dit volgens onderzoekers de start van de menopauze. De hoeveelheid eicellen neemt dan namelijk af. Dit is belangrijk voor de vruchtbaarheid van vrouwen die vandaag de dag steeds later kinderen krijgen.

Vrouwen wachten steeds vaker met kinderen tot na hun dertigste, zeggen de onderzoekers van het UMC. "Weten wanneer de menopauze zal optreden, kan de beslissing over wanneer aan kinderen beginnen erg beïnvloeden. Met deze resultaten lijkt het mogelijk dat artsen via hormoon onderzoek kunnen berekenen wanneer de menopauze zal optreden."
Categorie:
Tag(s):