vrijdag, 14. maart 2008 - 11:38

Houd de Arnhemse Pleij Tolvrij

Arnhem

De kans is groot dat er in de toekomst tol geheven gaat worden op de Pleijroute in Arnhem. Dat blijkt uit het antwoord op vragen van D66 Gelderland. In totaal is 260 miljoen tolgeld nodig om de doortrekking van de A15 te kunnen financieren.

D66 Gelderland, Westervoort en Arnhem lanceren daarom gezamenlijk de website www.pleijtolvrij.nl. Iedereen kan daar zijn steun betuigen op de Pleijroute tolvrij te houden. De democraten vinden het onterecht dat de kosten voor een nationale snelweg voor een groot deel worden afgewenteld op de lokale bevolking.

In 2006 is gestart met de planfase van de doortrekking van de A15 van knooppunt Ressen naar de A12 bij Zevenaar. Van de 750 miljoen moet ruim 260 miljoen door tolheffing worden opgebracht. De kans is zeer groot dat deze niet alleen op de nieuwe A15 zelf, maar ook op de bestaande Pleijroute (de N325 van Arnhem-Zuid naar Westervoort) geheven gaat worden. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van D66 Gelderland. Naar verwachting wordt binnenkort de wet gewijzigd, waardoor tolheffing op bestaande wegen mogelijk wordt.

D66 is zeker niet principieel tegen tol, maar wel wanneer een buitenproportionele heffing uitsluitend wordt aangewend ter financiering van een rijksweg. “De doortrekking van de A15 verbindt vooral de Rotterdamse haven met de Achterhoek en Duitsland.� aldus Martijn Leisink, fractievoorzitter van D66 Gelderland. “Het is aan de inwoners van
Arnhem en omgeving niet uit te leggen dat zij om die reden moeten gaan betalen voor de al bestaande Pleijroute.�

D66 Gelderland, Westervoort en Arnhem zullen zich de komende maanden inspannen om bij zo veel mogelijk mensen en instellingen steun te krijgen voor hun pleidooi om geen tol te heffen op de Pleij. Ten behoeve van deze actie hebben zij de website www.pleijtolvrij.nl opgezet, waar mensen steun aan de actie kunnen betuigen.
Provincie:
Tag(s):