maandag, 17. november 2008 - 10:12

Huis- en grondbezitters riskeren celstraf door fouten in paddoverbod

Den Haag

Minister van Volksgezondheid Klink (CDA) gaat paddenstoelen op lijst 2 van de Opiumwet plaatsen. Hierdoor wordt het bezit van 186 soorten paddenstoelen per 1 december 2008 strafbaar, terwijl op dit moment overal in Nederland paddenstoelen groeien. Veel van de verboden soorten komen van nature in Nederland voor en kunnen bij iedereen in de tuin opkomen.

Advocaat Adéle van der Plas heeft onderzoek gedaan naar het Paddoverbod. Hieruit blijkt dat huis- , land- en tuineigenaren, maar ook natuurorganisaties, het risico lopen om strafrechtelijk te worden vervolgd voor Paddobezit. D66 en PVDA hebben hier Kamervragen over gesteld.

De straffen hiervoor kunnen oplopen tot 6 jaar cel of een geldboete van 740.000 euro. Ook onwetende burgers en organisaties kunnen het slachtoffer worden van het Paddoverbod. Van der Plas: 'zelfs als je een dergelijk middel aanwezig hebt zonder het zelf te weten (het groeit bijvoorbeeld in je tuin of op het land dat je beheert), ben je daarvoor verantwoordelijk'. Minister Klink heeft uitdrukkelijk in het Paddoverbod aangegeven dat een gedoogbeleid niet zal gelden voor paddo's. Hierdoor wordt het heel moeilijk voor het Openbaar Ministerie om (onbewust) bezit door de vingers te zien.

Boris van der Ham (D66): 'De insteek van dit onderzoek toont de absurditeit van het voorstel om Paddo's te verbieden aan. Er zijn vele redenen waarom het aangekondigde paddoverbod niet goed is: Het helpt niet om gezondheidsschade te voorkomen. Het paddoverbod is niet te handhaven. De omvang van het verbod en het aantal te verbieden paddo's is veel te groot.'
Provincie:
Tag(s):