donderdag, 13. november 2008 - 13:21

Huizinga geeft startsein waterschaps-verkiezingen

Zwolle

Staatssecretaris Huizinga heeft donderdagochtend de aftrap gegeven van de waterschapsverkiezingen. Dat deed ze bij waterschap Groot Salland in Zwolle in aanwezigheid van de dijkgraaf van Groot Salland en voorzitter van de Unie van Waterschappen Sybe Schaap.

De waterschapsverkiezingen zijn van 13 tot 25 november 2008.

Het is voor het eerst dat de waterschapsverkiezingen in heel Nederland tegelijk gehouden worden. Voorheen hielden de waterschappen ieder op een eigen moment verkiezingen. Met de modernisering van de wetgeving in 2007 is daar verandering in gekomen. Wat verder nieuw is, is dat het lijstenstelsel is geïntroduceerd. Vele belangengroepen – van politieke partijen tot visverenigingen, van milieugroepering tot de partij voor eigen woning bezit – hebben een lijst ingediend. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zijn stem uitbrengen op een van de kandidaten.

De staatssecretaris benadrukte bij de aftrap van de verkiezingen dat het belangrijk is dat burgers hun stem laten horen. ,,Komende jaren staat Nederland voor een aantal grote watervraagstukken. Denk aan de zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering. De waterschappen staan voor een uitdagende opgave en moeten daarbij soms moeilijke afwegingen maken. Zij zoeken continue naar de balans tussen belangen als veiligheid, economie, landbouw en natuur.�

De waterschapsverkiezingen duren van 13 tot 25 november. In die periode kun je schriftelijk je stem uitbrengen op een van de kandidaten op een lijst.
Provincie:
Tag(s):